• dilluns 3 d'octubre del 2022

La Policia Nacional aconsella reservar habitatges turístics en webs oficials per evitar estafes

img

PALMA, 1 Ago.

El grup de Delinqüència Econòmica i Delictes Tecnològics de la Policia Nacional ha aconsellat realitzar les reserves d'habitatges turístics a aplicacions i pàgines web oficials per evitar estafes.

En una nota de premsa, la Policia ha alertat del "considerable augment de denúncies" rebudes en aquest últim mes per estafes relacionades amb el lloguer d'habitatges de vacances.

Segons ha assenyalat la Policia, el 'modus operandi' principal utilitzat per aquest tipus d'estafadors consisteix a publicitar-se en xarxes socials conegudes, sempre fora de les plataformes oficials, utilitzant números de telèfons amb prefixos estrangers i mostrant imatges d'habitatges de vacances molt atractius a un preu molt competitiu.

En la major part dels casos, i amb l'única intenció de transmetre confiança i garantia als potencials hostes, solen aportar la fotografia d'un DNI fals o usurpat a una tercera persona, juntament amb un contracte de lloguer molt senzill.

Posteriorment, sota el fals argument que l'immoble està molt sol·licitat, exigeixen el pagament una quantitat en concepte de reserva. Un cop rebut el pagament, solen argumentar diferents excuses a les víctimes per lliurar-los les claus, arribant fins i tot a deixar de respondre-les, bloquejant-les de les aplicacions de missatgeria.

Entre les mesures de seguretat que la policia assenyala estan amb compte amb enllaços inclosos en correus electrònics dels quals no en coneguem la procedència, ja que molts d'aquests estafadors utilitzen pàgines web fraudulentes en què imiten el disseny de les plataformes oficials.

Així mateix, quan se'n vagi a procedir a la comunicació amb el propietari dels immobles i al pagament de l'estada pròpiament dita, cal emprar sempre els sistemes de missatgeria continguts dins de les aplicacions o webs oficials, desconfiant sempre que el nostre interlocutor tracti de desviar la comunicació a una altra aplicació de missatgeria o suggereixi fer el pagament utilitzant una via diferent de la continguda dins de l'aplicació.

De la mateixa manera, la Policia aconsell a evitar l'enviament de documentació personal per aplicacions diferents de les oficials, ja que aquests estafadors es retroalimenten de les documentacions rebudes per continuar cometent les malifetes. Una altra opció seria utilitzar una marca d'aigua amb la paraula 'còpia' sobre els nostres documents d'identitat a l'hora de ser remesos.

A més, cal desconfiar de les ofertes que combinen preus excessivament baixos amb imatges d´allotjaments molt atractius. De la mateixa manera, la Policia recomana estar alerta davant de possibles incoherències per part de l'amfitrió de l'immoble ja que aquests estafadors solen operar des de l'estranger, intentant pressionar els hostes perquè paguin la reserva amb celeritat, utilitzant telèfons amb prefixos pertanyents a països estrangers.

Finalment, i si malgrat tot, l'estafador aconsegueix assolir el seu objectiu, la víctima haurà de denunciar com més aviat millor davant la Policia, aportant per a això la major quantitat de material probatori possible, tals com contractes signats, anuncis dels suposats allotjaments, números de telèfons empleats, extractes de transferències bancàries realitzades i captures de pantalles amb les converses mantingudes.