La Policia Nacional desmantella una organització criminal dedicada a la immigració il·legal i deté tres persones.

La Policia Nacional desmantella una organització criminal dedicada a la immigració il·legal i deté tres persones.

Alerten de l'increment de la modalitat de taxi-patera en les arribades de migrants a Balears.

IBIZA, 19 Des.

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada a la immigració il·legal, detenint a Ibiza a tres ciutadans d'origen algerià, dos dels quals ja han ingressat en presó, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers i facilitació de la immigració il·legal en ser rescatada per Salvament Marítim una embarcació tipus pastera amb 16 migrants.

Segons ha informat la Policia, els migrants eren d'origen algerià i entre ells hi havia dues dones i una bebè. Van ser rescatats quan es trobaven a la deriva a unes sis milles al sud de Formentera, sent traslladats fins a l'illa d'Ibiza.

Ja en dependències de la Policia Nacional a Ibiza, la Brigada d'Estrangeria es va fer càrrec dels recents arribats per a realitzar els tràmits de devolució al seu país. Creu Roja va realitzar un primer triatge per comprovar el seu estat de salut, presentant tots ells una "situació angoixosa d'emergència", amb vòmits continus per marejos i fred.

Després d'investigacions posteriors, es va poder constatar que els migrants van partir des de la zona de Tipasa en una embarcació d'uns sis metres, tenint previst que la travessia durés unes sis hores. Passades unes tres, sobre les 05.00 hores, les condicions meteorològiques al mar es van recrudeir i l'embarcació va perdre potència, amb la qual cosa el consum de gasolina va augmentar i l'aigua va començar a entrar en l'embarcació.

L'embarcació no comptava amb els salva-vides ni cap altre mitjà de salvament, més enllà de dues bengales. Les persones que tripulaven l'embarcació, que fins llavors no s'havien dirigit a la resta de migrants, van començar a donar-los indicacions perquè achiquessin aigua i remessin amb els seus propis braços, arribant fins i tot a desprendre-se de diversos bidons de gasolina per alleujar el pes de l'embarcació i poder arribar a la costa. A la situació angoixosa d'emergència, s'unia el mal estat dels migrants, amb vòmits continus pel mareig, el fred i l'escassetat de menjar i aigua.

Els agents del grup UCRIF, després d'entrevistes realitzades a algunes d'aquestes persones, van poder descobrir que els migrants rescatats havien viatjat en una embarcació de les denominades policialment com a 'taxi-pastera', embarcacions amb motors d'alta potència que triguen entre sis i vuit hores a realitzar el trajecte entre les costes algerianes i les illes, deixant als migrants en la costa i retornant ràpidament al seu país, essent patronejades per, com a mínim, dues persones de l'organització per a no realitzar el viatge de retorn una sola persona.

Així, es va identificar les tres persones que havien organitzat el viatge i patronejat l'embarcació durant tot el trajecte fins que van ser rescatats, concretant les funcions de cadascun d'ells durant la travessia.

Van ser informats dels seus drets com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, facilitament de la immigració irregular i delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

La Policia ha explicat que la modalitat 'taxi-pastera' (molt utilitzada a la zona de l'estret) s'ha detectat a Ibiza i Formentera en diverses ocasions, havent crescut el nombre de migrants arribats d'aquesta manera ja que la duració del trajecte és menor i dura entre sis i vuit hores, tot i que el seu preu és major i pot ascendir a l'equivalent a 2.500 euros per persona i trajecte.

Un altre dels motius que ha fet créixer aquesta modalitat és la impunitat de les organitzacions i dels patrons que es dediquen al tràfic de persones ja que en tornar al seu país ràpidament, és molt difícil la seva identificació i més encara la seva localització i detenció.

Aquest any ja s'havien detectat l'arribada d'altres quatre pasteres a l'illa de Formentera amb aquesta modalitat, en comprovar-se que en diverses ocasions es localitzaven grups de migrants, sense trobar-se les embarcacions en les quals havien vingut.

Els identificats com patrons van ser posats a disposició del Jutjat d'Instrucció de Guàrdia d'Ibiza, que va acordar l'ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança de dos d'ells, posant en llibertat al tercer imposant-li mesures cautelars de prohibició de sortida d'Espanya i presentació periòdica en el citat Jutjat.

.

Tags

Categoría

Illes Balears