• dimecres 29 de març del 2023

La recuperació d'Estany dels Ponts i Maristany rep 2,2 milions d'euros dels fons europeus

img

PALMA, 11 Ago.

El projecte de recuperació i renaturalització d'Estany dels Ponts i Maristany, a Alcúdia , ha rebut 2,2 milions d'euros dels fons europeus Next Generation.

En una nota de premsa, el Consell de Mallorca ha anunciat aquest dijous que el projecte ha estat seleccionat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic d'entre 230 propostes més que aspiraven a rebre les ajudes.

D'aquesta manera, 'RestaurAlcudia', promogut pel Consistori del municipi, rebrà 2,2 milions dels 75 milions dels fons europeus que el Govern destina al conjunt d'actuacions dirigides a la restauració d'ecosistemes fluvials i la reducció del risc d'inundació en entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En concret, entre les accions previstes hi ha la creació de nous vas zones inundables, la revegetació i renaturalització de les voreres del llac; la retirada de vegetació exòtica i invasora; la retirada de residus; l'eliminació de barreres; l'ampliació dels canals de drenatge; i accions específiques per afavorir la flora i la fauna terrestre.

En aquest sentit, la presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha valorat que la institució insular ha donat suport a la proposta de forma integral a través de l'Oficina de els Fons Europeus.

"És un projecte pioner que serà un exemple a seguir en altres espais similars a la resta del país i que s'ha pogut dur a terme amb l'oportunitat que suposen els fons europeus. Des del Consell hem tingut molt clar que havíem d'aprofitar aquesta oportunitat i ajudar els municipis a què poguessin tenir accés”, ha subratllat Cladera.

Per això, amb motiu de la selecció del projecte, la presidenta de la institució insular ha visitat amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i l'alcalde d'Alcúdia, Domingo Bonnín, l'espai on es desenvoluparà la recuperació de les zones humides d'Estany dels Ponts i Maristany.

“És un bon dia per a Alcúdia i per a Mallorca per que es recupera un espai degradat i se suma a un altre projecte gestionat pel Consell, com és el canal esportiu de regates a l'Estany dels Ponts, una zona que tindrà una inversió de més de 6 milions d'euros de fons europeus per recuperar-la a nivell ambiental i esportiu", ha assenyalat.

Per la seva banda, Morán ha destacat "el caràcter col·laboratiu" del projecte entre la societat civil, l'àmbit acadèmic i l'administració "com un mèrit addicional a la iniciativa pròpia".

"Respon a l'objectiu del Ministeri que de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de rescatar els valors naturals d'espais degradats amb solucions basades en la naturalesa que ajudin, a més, a gestionar millor els riscos d'inundació”, ha explicat el secretari d'Estat.

A més, Bonnín ha agraït la visita del secretari d'Estat de Medi Ambient a Estany dels Ponts. "Aquí l'Ajuntament d'Alcúdia, juntament amb WWF i la UIB, estem posant en marxa un projecte de recuperació. És una zona força degradada i la volem posar en valor per explotar totes les possibilitats que té", ha emfatitzat. p>

Com ha explicat el Consell, les zones humides urbanes de Maristany i Estany dels Ponts "tenen un altíssim potencial ecològic i social" que, després del pas dels anys, es troben en "un procés de degradació" ". "Durant les darreres dècades s'han fragmentat, s'han acumulat residus i s'ha perdut capacitat de retenció hídrica provocant inundacions al port i platja d'Alcúdia", ha emfatitzat.

En aquest sentit, el projecte permetrà posar en marxa "accions per millorar l'estat de les zones humides i recuperar ecosistemes", així com reduir el risc d'inundacions i l'adaptació al canvi climàtic. A més, la institució insular ha afegit que fomentarà l'activitat econòmica derivada del turisme ornitològic i de la naturalesa al municipi.

El projecte té un pressupost total de 3,1 milions d'euros, està coordinat per l'Ajuntament d'Alcúdia i compta amb la participació de l'entitat WWF i la Universitat de les Illes Balears.

Notícies més vistes Avui