Notícies Balears.

Notícies Balears.

La Senne sol·licitarà informes jurídics per combatre legalment la seva destitució com a president del Parlament balear.

La Senne sol·licitarà informes jurídics per combatre legalment la seva destitució com a president del Parlament balear.

Implicaria ajornar-ne la destitució, però requereix de majoria dels membres de la Mesa

PALMA, 30 Gen.

Gabriel Le Senne plantejarà aquest dimecres a la Mesa del Parlament sol·licitar informes jurídics sobre la seva situació després de la seva expulsió del Grup Parlamentari Vox, una proposta que deixaria en suspens la tramitació de l'escrit presentat per Idoia Ribas aquest dilluns.

La maniobra implicaria ajornar-ne la destitució com a president de la Cambra, de l'altra manera automàtica ja que el reglament del Parlament estableix que els membres de la Mesa cessen en el càrrec si deixen de pertànyer al seu grup parlamentari. Amb aquests informes, Le Senne obre la porta a iniciar una batalla legal amb els cinc diputats rebels, després que aquells foren expulsats del partit.

A més de l'informe sobre la seva situació com a president, Le Senne també pretén que els informes jurídics es pronunciïn sobre qui pot proposar candidat per substituir-lo, ja que el reglament estipula que correspon al grup que va proposar originalment al membre cessat.

La decisió, però, requereix de majoria dels membres de la Mesa, composta a les Balears per dos representants del PP i altres dos del PSIB a més del propi Le Senne.

En declaracions als mitjans davant del seu despatx, Le Senne ha argumentat que "la qüestió és complicada" donat que la reforma del reglament "es va fer pensant en la situació contrària": quan un membre de la Mesa és expulsat del seu partit i del seu grup parlamentari, com va ocórrer el 2017 amb Xelo Huertas i Podem.

Com ha recordat encara el president del Parlament, "ella va ser expulsada del partit prèviament i es tractava a continuació d'expulsar-la del grup parlamentari per tal que el grup parlamentari tingués una correspondència amb el partit".

"Ara la situació és la contrària", ha argumentat Le Senne, ja que s'ha expulsat del grup "als lleials" al partit i es queden dins "els rebels".

Le Senne i Patricia de les Heras, presidenta de Vox a les Balears, quedaran com a diputats no adscrits tot i ser qui continuen afiliats a Vox, mentre que Ribas i els altres quatre diputats conservaran el grup --i la marca Vox al Parlament-- tot i que ja no pertanyen a la formació. "I això evidentment no sembla que sigui el correcte", ha dit Le Senne.

Si la Mesa accedeix a la seva proposta, es mantindria com a president almenys fins a la següent reunió --habitualment significa un termini d'una setmana-- o fins que arribin els informes. Le Senne ha apuntat que parlarà amb els seus companys de Mesa i els transmetrà els "dubtes jurídics" que veu a aquest respecte.

"Confio que la mesa em doni el seu suport. Només es tracta de demanar informes jurídics per actuar conforme a dret. Estic en això. Parlaré amb tothom", ha conclòs.