La sobrecàrrega de tasques domèstiques, juntament amb l'augment de les cures o la vulnerabilitat econòmica, "va afectar negativament" la salut mental de les dones, provocant-los tristesa, ansietat o irritació
PALMA, 26 Jul.
Les dones de Balears van experimentar una "sobrecàrrega" per l'augment de les tasques domèstiques durant la pandèmia , cosa que va afectar negativament la seva salut mental, segons un estudi que ha estat presentat aquest dimarts per part d'investigadors dels departaments de Física, Biologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
En roda de premsa, els experts han anunciat els resultats de tres estudis, fruit de la col·laboració entre l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (ODCS) de la UIB i la Conselleria d'Afers Socials i Esport sobre l'impacte social de la Covid-19.
En concret, l'estudi sobre les dones a la pandèmia diferencia dos perfils entre les dones enquestades. D'una banda, dones de classe mitjana i amb estudis universitaris que van experimentar estrès per augmentar les cures domèstiques; i, de l'altra, dones migrants que van suportar una reducció dels ingressos alhora que una sobrecàrrega de les tasques domèstica.
La diferència de perfils s'observa també en les persones que van acudir per demanar ajuda amb la cura domèstica. En el cas del perfil de dones de classe mitjana, van acudir a altres dones de la família, mentre que les migrants, en no tenir a prop la família, recorrien a l'ajuda d'amigues.
Com detalla l'estudi , a l'augment de les tasques domèstiques se li va sumar la reducció d'ingressos, que van disminuir un 23,9% al total de les 2.300 dones participants, i un 36,1% en el cas concret de les dones migrants.
La directora de la investigació i de l'Observatori Social de Balears (OSIB), Maria Antònia Carbonero, ha declarat que va ser el "conjunt de factors negatius" --entre els quals hi ha l'augment de les cures i la vulnerabilitat econòmica-- el que "va afectar negativament" la salut mental de les dones, que van experimentar "tristesa, ansietat, irritació, cansament, estrès i inquietud".
Una altra de les conclusions que es extreuen és que les dones que han participat en l'estudi perceben un augment de la violència de gènere durant la pandèmia, sobretot en dones d'entre 18 i 34 anys, que veuen "insuficient" el treball de les institucions contra aquesta xacra i demanen que incideixin en l'educació, la protecció de les dones, la formació de professionals en feminisme, així com en la reformulació de la llei i del Codi Penal.
Carbonero ha explicat que la investigació té una part quantitativa amb enquestes que van tenir lloc a l'estiu del 2020 a 2.300 dones de Balears i una altra qualitativa amb 17 entrevistes més adreçada a dones en situació vulnerable.
XOX