Notícies Balears.

Notícies Balears.

La UCO alerta que el contracte de la trama Koldo amb les Balears va infringir la llei perquè es va executar abans de formalitzar-se.

La UCO alerta que el contracte de la trama Koldo amb les Balears va infringir la llei perquè es va executar abans de formalitzar-se.

En l'expedient entregat per Palomino no consta cap document que reflecteixi els contactes previs ni els termes de l'acord

PALMA, 29 Febrer

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil adverteix en un informe que el contracte de la trama Koldo amb el Servei de Salut de les Illes Balears (IbSalut) incomplí la llei perquè s'executà abans de formalitzar-se.

Així consta en un informe elaborat al setembre on es desenvolupa el requeriment practicat al juliol a IbSalut per a que aportàs tota la informació disponible sobre el subministrament de mascaretes amb Solucions de Gestió i Suport a Empreses SL, per valor de 3,7 milions d'euros.

Els agents de la Guàrdia Civil es personaren a la seu d'IbSalut a Palma el 19 de juliol de 2022, i foren atesos per qui llavors era el director de Gestió i Pressupostos, Manuel Palomino.

Després d'analitzar la documentació, la unitat de la Guàrdia Civil adscrita a la Fiscalia Anticorrupció destaca el fet que no es localitzà cap document que reflectís els contactes previs amb l'empresa per concretar els contractes: "Tampoc s'ha localitzat cap contracte o acord signat entre les parts en què es concretin els termes de desenvolupament del servei ni es nomenin els responsables".

En aquest sentit, la Guàrdia Civil "desconeix de quina manera i quines persones físiques són les que gestaven els acords" i com es concretaren les quantitats de mascaretes i l'import per unitat.

De fet, l'expedient sí que mencionava que va ser l'empresa qui es posà en contacte amb IbSalut per "advertir que tenien un avió ple de mascaretes FFP2", però en la documentació entregada a la Guàrdia Civil no s'inclou "cap comunicació entre les parts".

Al respecte, cal assenyalar que, aquest dijous, el director actual d'IbSalut, Javier Ureña, precisà que consta un correu electrònic enviat pel titular de l'empresa, Íñigo Rotaeche --un dels investigats-- a una adreça corporativa i una altra personal de Manuel Palomino. De les al·legacions de l'empresa el passat novembre es desprèn que hi va haver una conversa telefònica anterior.

Però sobretot, la UCO considera cridaner que el contracte s'executà abans de declarar-se la tramitació d'emergència, que es va fer al maig quan ja s'havien rebut les mascaretes uns dies abans.

L'informe considera això "indicatiu que l'adjudicació estaria preconcedida, cosa que no estaria permesa en la contractació pública, ni tan sols en la tramitació d'emergència".

La unitat reconeix que la tramitació d'emergència flexibilitza els requisits i permet prescindir del tràmit de formalització "en un primer moment", però considera que no ampararia actuar sense "realitzar el més mínim tràmit abans d'iniciar l'activitat contractada". A més, tampoc exclou que posteriorment es pugui formalitzar per escrit el contracte publicant els detalls.

Aquest dijous Ureña exposà la cronologia de l'expedient i aclarí que, aparentment, el carregament anava originalment destinat a una altra administració, que per raons que es desconeixen no se les va quedar.

Així, Ureña llançà que "quan ofereixen el carregament de l'avió, o està sortint o ja és a l'aire, perquè arriba en hores a Balears via Madrid": el correu electrònic a Palomino és del dia 25 d'abril, amb l'assumpte 'Contingut avió 26/04/2020 KN95', i les mascaretes passaren la duana a Palma el 27.