PALMA, 16 Jun.
La Conselleria d'Afers Socials i Esports, a través de la Unitat de Diagnòstic Infantil d'Atenció Primerenca (UDIAP), cada any atén més de 1.600 nens i les seves famílies.
En una nota de premsa, la Conselleria ha explicat aquest dijous que es tracta d'un servei al qual es pot accedir a través dels professionals de làmbit sanitari, educatiu i social o per iniciativa de les famílies. La UDIAP és la unitat encarregada de detectar si un nen està patint dificultats de desenvolupament maduratiu o està a punt de patir-les.
La consellera Fina Santiago ha explicat que quan a una família se li explica que el nen té dificultats de desenvolupament aquesta família necessita "col·laboració, ajuda, suport... i el seu nen necessita algun tipus de tractament".
"Per això l'administració, el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Afers Socials i Esports, té la unitat on es valora aquesta situació, on es diagnostica i es fa un pronòstic. I després si el nen necessita tractament és derivat als serveis de tractament d'atenció primerenca”, ha dit. /p>
Un cop valorats els nens són derivats als Sediaps, serveis de desenvolupament infantil i atenció primerenca de la Xarxa Pública, formada majoritàriament per entitats del tercer sector que duen a terme la intervenció terapèutica a través de la concertació amb la Conseller ia. En total el servei està concertat amb 12 entitats: nou a Mallorca, dues a Eivissa i Formentera i una a Menorca.
A través d'aquests concerts amb les entitats, la Conselleria ha permès que el 2021 es fessin exactament 143.578 sessions d'Atenció Primerenca amb una inversió de 5,7 milions d'euros.
Aquest nombre de sessions suposa més que duplicar la xifra de les sessions que es feien el 2015. Fa sis anys se'n van fer 64.243 ( al 2021 143.576) fet que suposa un increment del 123%.
Amb tot, Santiago ha assegurat que aquesta estructura entre l'administració pública, la Conselleria d'Afers Socials i tot el tercer sector “l'hem de mantenir , és una estructura imprescindible per a aquestes famílies i aquests nens". "Amb aquestes actuacions el que fem és reduir l'impacte i potenciar les capacitats que tenen els nens. Al cap ia la fi, facilitar-ne la integració social i escolar", ha afegit.