• dimarts 6 de juny del 2023

L?advocat de l?oficial de la Patrulla Verda assegura que s?han vulnerat drets i que el delicte ha prescrit

img

Un dels lletrats demana l?expulsió de les acusacions particulars

PALMA, 20 Jun.

>

L'advocat Adrián Buades, defensor de l'oficial de la unitat de la Patrulla Verda de la Policia Local Feliciano Franco, ha considerat aquest dilluns durant el judici del cas Cursach que es van vulnerar els drets del seu representat de forma "fragant" " i que el delicte imputat ha prescrit.

Cal recordar que la Fiscalia demana dos anys de presó per a Franco per un delicte de coaccions, mentre que una de les acusacions particulars demana fins a sis anys i mig de presó.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma ha continuat aquest dilluns amb el judici del cas Cursach, en què els advocats de la defensa seguiran plantejant les seves qüestions prèvies.

torn, Buades ha considerat que "s'ha produït una indefensió" cap a el seu representat. A més, ha demanat que es retiri una de les proves de la causa, un vídeo d'una conversa enregistrada al Temple del Faraó, en creure que es tracta d'una prova il·lícita.

En aquest sentit, ha recordat que tota persona ha de ser informada per escrit dels fets que van motivar la seva detenció, però l'acusat no en va tenir coneixement fins al primer escrit d'acusació. "Ni el dia de la seva detenció, ni de la seva declaració, se'l va informar per escrit", ha assenyalat.

D'altra banda, ha assegurat que les actuacions del seu representat estaven ajustades a dret i obeïen a denúncies ciutadanes que es van amagar en la causa, així com a actes de reunions interdepartamentals, "també ocultades".

En aquest punt, ha sostingut que el vídeo gravat al Temple del Faraó suposa una prova "il·lícita", perquè en ell no s'esmenta Franco en la conversa i els enregistraments es van fer sense saber-ho, "sense coneixement ni consentiment", ha sostingut.

Per tant, ha manifestat que la situació del seu defensat és "absolutament injusta, perquè va estar pres sense saber per què i després va haver de comparèixer cada setmana al jutjat". A més, es va produir "ocultació de totes les proves i nefastes conseqüències per a la llibertat" de Franco.

Per la seva banda, el fiscal Juan Carrau ha considerat que l'acusat sí que coneixia els fets imputats, fent referència a una declaració "en què consta que va ser informat".

Així mateix, en relació a la prescripció del delicte, ha recordat que, quan hi ha delictes connectats a altres més greus en una causa, el termini de prescripció ha de ser el dels més greus.

Finalment, pel que fa a la nul·litat del vídeo, ha sostingut que es tracta d'un enregistrament fet per les càmeres instal·lades al local on apareixen una sèrie d'exigències o fets que poden ser delictius, segons ha considerat.

Durant la seva intervenció, l'advocat Gaspar Oliver, que representa dos agents més de la Policia Local de Palma, ha demanat l'expulsió de les acusacions particulars per ser "instrumentals".

Així, ha considerat que "s'estan utilitzant les acusacions per defensar interessos propis", i que "representen els seus interessos" i els del jutge Manuel Penalva i el magistrat Miguel Florit.

Un total de 17 acusats estan asseguts a la banqueta després que el primer dia, el Tribunal absolgués sis dels 24 inicialment encausats --un d'ells, l'agent Miguel Estarellas, ha mort--.

D'aquesta manera, després que tant Fiscalia com acusació particular retiressin els seus càrrecs i la defensa demanés la seva absolució, l'exdirector de la discoteca Tito's Jaime Lladó, el treballador de Tito's Arturo Segade, l'expolice Antoni Bergas, l'exdirectora general de Turisme Pilar Carbonell, el funcionari de la Conselleria de Turisme Bernardí Seguí i el funcionari de l'Ajuntament de Palma Julián Garau van poder abandonar la Sala.

En els primers quatre dies de judici, els advocats de la defensa que han intervingut a la Sala han basat les seves peticions principalment en l'absolució dels seus representa dos, la nul·litat de la instrucció judicial i la suspensió de lobertura de judici oral. Fins i tot alguns han assenyalat la por o el terror suportat per alguns dels justiciables els primers anys de la investigació.

Amb un escrit del Ministeri Fiscal en què es rebaixa les peticions de penes per a alguns dels acusats com, per exemple, l'empresari d'oci nocturn Bartolomé Cursach i la seva 'mà dreta', Bartolomé Sbert, que s'enfronten a una pena de presó d'un any i mig de presó i tres anys i mig, respectivament, el primer a exposar les seves peticions va ser l'advocat de Cursach, Enrique Molina, que va sol·licitar dimarts, durant la segona jornada del judici, l'absolució del seu representat per les irregularitats en la instrucció.

A la seva exposició, el lletrat va abundar en quatre qüestions del cas. D'aquesta manera, ha assenyalat "les anomalies" a la fase d'instrucció del cas duta a terme pel jutge Manuel Penalva i, posteriorment, el magistrat Miguel Florit. Cal recordar que tots dos seran jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) per diversos delictes com ara coaccions, obstrucció a la justícia i detencions il·legals.

Notícies més vistes Avui