Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'Ajuntament de Palma retira un 60% més de grafitis vandàlics en l'últim quadrimestre de 2023. I tradueix-lo al català: L'Ajuntament de Palma retira un 60% més de grafitis vandàlics en l'últim quadrimestre del 2023.

L'Ajuntament de Palma retira un 60% més de grafitis vandàlics en l'últim quadrimestre de 2023.

I tradueix-lo al català: L'Ajuntament de Palma retira un 60% més de grafitis vandàlics en l'últim quadrimestre del 2023.

PALMA, 29 de gener.

L'Ajuntament de Palma ha estimat que el servei d'Emaya ha retirat un 60 per cent de grafitis en l'últim quadrimestre del 2023 més que en el mateix període de l'any anterior a causa de l'execució des de setembre de l'any passat del programa municipal "Palma a punt".

Així ho ha explicat als mitjans el regidor de Medi Ambient i president d'Emaya, Llorenç Bauzà, durant una visita aquest dilluns a la segona fase de la neteja dels murs del convent de Santa Magdalena.

"Emaya ha retirat més del 60% de grafitis de la ciutat de Palma", ha subratllat, concretament, en punts com El Olivar, "amb 800 pintades", el centre històric, la costa de Sant Domingo i edificis de propietat pública i privada. En aquest sentit, ha recordat que la ciutadania pot accedir a aquest servei públic amb un preu de dos euros per metre quadrat "amb la finalitat d'estalviar el major nombre de pintades".

A més, el regidor ha avançat que es continua treballant en la redacció de la nova ordenança cívica, encara sense data de presentació, en la qual es passarà "d'infracció lleu a infracció molt greu" amb una sanció de "fins a 3.000 euros".

Tot això, s'ha produït mentre acompanyava el president de la Fundació Forteza-Rey, Josep Forteza-Rey, en la segona fase de recuperació de 20 murs del convent de Santa Magdalena que dona a La Rambla amb una finançament privat de 21.000 euros, la durada del qual, ha detallat l'empresari, "no serà més de dues setmanes".

La campanya per a la millora d'aquest complex arquitectònic del segle XIII catalogat com a bé històric va ser iniciada el juny del 2023 amb una primera fase destinada a recuperar 16 murs lisos amb marc de marès enfront de la Misericòrdia.

En aquesta ocasió, Forteza-Rey ha explicat que aquesta acció "no és senzilla" i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament per dur a terme la intervenció que s'haurà de fer amb cura a causa de "les males condicions del mural". D'una banda, "la porositat de la part inferior absorbeix la pintura, raó per la qual la feina ha de ser molt delicada per evitar espatllar-lo" i, d'altra banda, s'aplicarà un material especial que, després, "permetrà netejar els murals amb més facilitat".

Forteza-Rey ha estimat que en dues setmanes "s'inaugurarà" aquesta restauració que, a més, ve acompanyada d'una sèrie de mesures preventives per conscienciar la població. Entre elles, hi ha un projecte per a l'elaboració d'un documental que tindrà com a públic els centres educatius, cal mostrar als estudiants el dany que les pintades fan a la ciutat, explicar-los el significat i la representació dels grafitis, i mostrar que es pot expressar l'art d'una altra manera, "però no danyant el patrimoni", ha afirmat.

També, s'ha pronunciat sobre la instal·lació de càmeres de seguretat als voltants del convent, però ha advertit que "hi ha dificultats de caràcter tècnic-jurídic", i, finalment, ha fet referència a la col·laboració "de bona voluntat" amb l'Ajuntament de Palma i ha subratllat que "si això continua, hauran de ser actes sancionables, tot i que convido els veïns a trucar a la Policia Local perquè acudeixin amb agilitat".

Fa una setmana, la Brigada Express i el personal d'Emaya van actuar en els murs de Santa Magdalena per fer una neteja després de ser cridats pels responsables de l'immoble. "Van acudir en menys d'una hora" després de l'alerta, ha assegurat Forteza-Rey, "de manera que, si hi ha més pintades, vindran ràpidament".

Davant el cost econòmic que suposa per a les arques públiques, el regidor de Medi Ambient no ha donat una xifra exacta perquè, ha raonat, "depèn d'on es fa o quina superfície afecta". No obstant això, ha enfatitzat "voler millorar la ciutat dia a dia" i, ha afegit, "la retirada té una cost molt elevat per a la població, però l'Ajuntament ho assumeix".

A més, Llorenç Bauzà ha anunciat que estan en converses amb el servei de Patrimoni del Consell de Mallorca amb la finalitat d'"agilitzar el major nombre de traves burocràtiques" que hi ha amb relació a la retirada de grafitis, pel que, "aviat s'anunciarà una actuació en una zona concreta".

.