Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'Associació de Grans Empreses de Distribució rebutja limitar les vendes en rebaixes a dos períodes anuals fixes. L'Associació de Grans Empreses de Distribució rebutja limitar les vendes en rebaixes a dos períodes anuals fixos.

L'Associació de Grans Empreses de Distribució rebutja limitar les vendes en rebaixes a dos períodes anuals fixes.

L'Associació de Grans Empreses de Distribució rebutja limitar les vendes en rebaixes a dos períodes anuals fixos.

PALMA, 24 Abril.

L'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució ha presentat una esmena a la totalitat de rebuig a la Proposició de Llei que demana limitar a dos períodes anuals fixes les vendes de rebaixes.

Així ho ha exposat l'associació mitjançant un registre presentat al Parlament balear sobre la Proposició de Llei de modificació de l'article 25 de la llei d'ordenació del comerç minorista de les Illes Balears.

Cal recordar que en aquesta Proposició de Llei es demana, concretament, que les vendes en rebaixes només puguin tenir lloc com a tal en dues temporades anuals --una iniciada a principis d'any i l'altra entorn del període estival de vacances--.

A més, insta també a que la durada de cada període de rebaixes sigui com a mínim d'una setmana i com a màxim de dos mesos, d'acord amb la decisió de cada comerciant, en les dates concretes i el règim jurídic que fixaran les comunitats autònomes competents.

Davant aquesta restricció del període de rebaixes, l'Associació ha presentat una esmena a la totalitat de rebuig, exposant una sèrie de motius que els porten a aquesta negativa.

En primer lloc, han argumentat que l'actual regulació es va aprovar el 2012 en atenció a una sèrie de circumstàncies coyunturals que van motivar l'aprovació de diferents mesures. Entre d'altres, les de les rebaixes per reformar els elements de competència en el sector de la distribució minorista i liberalitzar les mesures en l'àmbit de la distribució comercial.

L'objectiu de la regulació, han afegit, és la redistribució del consum entre els diferents comerços i en diferents períodes, tenint llibertat per decidir quan volen realitzar les seves rebaixes.

"La limitació a dates molt concretes, al contrari del que s'indica, restringeix la capacitat de competir del petit comerç, que no tindria un ampli període per poder realitzar aquestes vendes com millor consideri", han argumentat des de l'associació.

En aquest sentit, han advertit també que la digitalització ha deixat "totalment obsolet" el debat de les rebaixes, posant com a exemple fenòmens comercials com el Black Friday.

"En l'última dècada hem viscut una forta transformació del sector impulsada principalment pel comerç electrònic i la irrupció de grans plataformes digitals", una tendència que, segons han manifestat, s'ha accelerat des de la pandèmia, amb un augment de l'e-commerce del 90 per cent des de 2019.

Així, ja que el consumidor té accés a una oferta de béns i serveis 24 hores de dilluns a diumenge, "limitar els períodes de rebaixes de les botigues físiques a les Balears afegix una avantatge competitiu addicional a aquestes plataformes digitals".

"Per tant, és necessari donar suport al petit i mitjà comerç. Tanmateix, les mesures que s'han d'articular mai poden arribar per la via de restricció normativa dels seus competidors, perquè cap sentit té reprendre propostes restrictives del passat en aquesta matèria quan el comerç online realitza constants promocions i descomptes", han argumentat des de l'associació.