Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'Audiència Provincial jutja des d'aquest dilluns una trama de corrupció policial a Calvià.

L'Audiència Provincial jutja des d'aquest dilluns una trama de corrupció policial a Calvià.

En el bancal seuen diversos agents i dos empresaris d'oci nocturn

PALMA, 14 Oct.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial jutjarà a partir d'aquest dilluns, a partir de les 9.30 hores, l'excap de la Policia Local de Calvià, altres tres agents i dos empresaris acusats de diversos delictes d'extorsió, amenaces i corrupció, entre altres.

El judici ocuparà tota la setmana. La Fiscalia demana per a tots ells penes de presó que rocen els 30 anys, així com penes d'inhabilitació per als funcionaris públics.

La peça deriva de la macrocausa de corrupció policial de Palma i l'ha assumit el fiscal de Madrid Tomás Herranz, que es va encarregar dels judicis a Bartomeu Cursach i al jutge Manuel Penalva.

La Fiscalia acusa els policies d'extorsionar locals de Magaluf assetjant-los amb inspeccions irregulars per espantar la clientela i així beneficiar la competència. A més, els agents també haurien obtingut beneficis treballant directament com a assessors laborals per a les empreses, cobrant les factures a través de societats a nom de terceres persones.

En aquesta peça, l'excap de la Policia Local de Calvià, José Antonio Navarro, i l'excap de la Policia Local de Marratxí, Antonio Ledesma, s'enfronten cadascun a sis anys de presó per coheix passiu. Per al primer, el Ministeri Públic demana també 10 anys per un delicte d'omissió de perseguir delictes.

D'altra banda, dos agents de policia s'enfronten a dos anys i 11 mesos de presó per extorsió i amenaces. Per als dos empresaris el Fiscal reclama sis anys de presó per coheix passiu.

L'escrit d'acusació recull una visita el 2013 per part dels dos agents investigats a un local, on haurien simulat la troballa d'una quantitat de droga que ells mateixos haurien col·locat prèviament per, en paraules del Ministeri Públic, demostrar "el poder que tenien per perjudicar-los".

El fiscal ressenya que la droga no va ser recollida pels policies ni la van esmentar en la diligència policial aixecada a l'efecte. Suposadament també van exhibir als encarregats del local un embolcall de cocaïna de la mida d'una capsa de cerilles, dient que l'havien trobat a l'establiment, però tampoc la mencionaven en l'atestat.

A més, durant els 40 minuts que va durar la intervenció no van permetre als clients ni als treballadors abandonar el lloc. Finalment, de l'actuació no es va derivar cap sanció pel local.

A l'escrit d'acusació la Fiscalia també relata que quan aquest fet va ser denunciat, el cap de Policia, que era llavors José Antonio Navarro, no només no va investigar els fets sinó que va amenaçar de querellar-se si ho difonien als mitjans de comunicació.

A més, tant aquest acusat com un altre, que havia estat cap de Policia Local a Marratxí i que a Calvià actuava com a inspector, presumptament treballaven com a gestors laboral per a alguns empresaris.

Van emetre diverses factures a través de societats que formalment figuraven a nom d'altres persones -com la parella d'un d'ells- però que segons la Fiscalia en realitat controlaven els policies.

Suposadament, gràcies a aquesta relació, aquests locals rebien un tracte de favor i eren avisats quan s'hi anaven a fer inspeccions. El fiscal afirma que les denúncies contra aquests locals s'arxivaven materialment sense dictar resolució expressa, o que els treien les multes o pactaven una quantitat molt petita. De fet, ressenya el Ministeri Públic que un dels locals ni tan sols constava inscrit en el registre i no se li va obrir cap expedient sancionador.

La Fiscalia situa com a beneficiari a un grup empresarial integrat per dues societats que controlen diversos locals d'oci de Magaluf.