L'Audiència suspendeix la vista del cas Exàmens per motius d'agenda.

L'Audiència suspendeix la vista del cas Exàmens per motius d'agenda.

Excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma seran jutjats per un presumpte afany de les oposicions

PALMA, 28 de novembre.

L'Audiència Provincial de Balears ha suspès per motius d'agenda la vista del cas Examens programada per a aquest dimarts, segons ha informat el gabinet del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB).

La Secció Primera acolliria a les 13.00 hores una vista prèvia del judici a set persones, entre elles excàrrecs i funcionaris de la Policia Local de Palma, acusades d'alterar el resultat d'un concurs-oposició per optar al cos municipal.

Al banc seuen els que en aquell moment ocupaven els càrrecs de director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo; l'inspector cap de la Policia Local de Palma, Antonio Vera; el comissari cap de la Comissaria Operativa i de Seguretat, Rafael Estarellas, i altres quatre funcionaris de la Policia Local.

Segons recorda l'escrit de l'acusació, el 30 de desembre de 2012 es va dictar una resolució per part de l'àrea de Funció Pública de l'Ajuntament de Palma que acordava la convocatòria del concurs-oposició per cobrir 14 places d'oficial de la Policia Local de Palma. Aquesta resolució es va publicar al Butlletí Oficial de Balears el 10 de gener de 2012.

Aquesta convocatòria, en la seva part d'oposició, constava de diverses proves, entre elles una d'aptitud físico-mèdica, una altra professional complementària consistint en 80 preguntes tipus test sobre 30 temes seleccionats, una prova professional consistint en desenvolupar per escrit deu preguntes sobre 30 temes relacionats i una última prova psicotècnica.

Respecte a això, el fiscal sosté que a principis de 2012, Calvo, Vera i Estarellas suposadament van decidir de mutu acord alterar de forma fraudulenta el resultat del concurs-oposició perquè en fossin beneficiats determinats agents que anaven a participar en les proves.

Per això, afegeix l'acusació, Calvo hauria aprofitat la seva posició i jerarquia i la seva influència sobre altres funcionaris. Per la seva banda, Vera i Estarellas suposadament van utilitzar les seves funcions i la seva intervenció en el desenvolupament de les proves, ja que això els donava el domini i coneixement sobre el contingut de les proves d'accés referides.

Així, la Fiscalia afirma que els dos darrers, que formaven part del Tribunal que havia jutjar el concurs, van procedir a elaborar set de les deu preguntes de la prova professional especificant les respostes correctes. Seguidament, haurien facilitat l'escrit amb les set preguntes i respostes a Calvo.

L'escrit del fiscal reflecteix que el 23 de maig de 2012, Calvo, cap a les 12.00 hores, va convocar un dels agents també acusats a la caserna de la Policia Local. Allà, d'acord amb la resta de processats, mitjançant correu electrònic suposadament va remetre set de les deu preguntes de la tercera prova amb les seves respectives respostes a dos dels agents que participaven en l'oposició, que s'havia de fer sis dies més tard.

El correu de Calvo, segons la versió del Ministeri Públic, es va remetre a un dels agents amb dos documents adjunts. El mateix missatge es va reenviar el mateix dia al correu als altres dos agents implicats en aquesta causa.

Amb les preguntes i respostes en el seu poder, dos agents es van presentar a la prova i van obtenir un resultat coincident amb la puntuació a les set preguntes que, presumptament, els havien facilitat.

El fiscal manté que tot això responia a un pla previ per afavorir els policies que participaven en l'entramat. Així, després de facilitar els exàmens, s'obtindria l'ascens de dos agents i aquests possibilitarien que un tercer adquirís una plaça fixa com a funcionari.

D'altra banda, el Ministeri Públic assenyala a Vera per suposadament facilitar totes les preguntes i respostes de l'examen a una altra persona, de la qual no hi ha constància que s'hagués concertat prèviament per obtenir-les. Aquesta persona va obtenir 24 punts sobre 24.

Amb aquests resultats, afegeix l'escrit de l'acusació, les tres persones afavorides van aconseguir superar les proves. En conèixer les preguntes i respostes, els van plasmar en les proves test i de desenvolupament i van aconseguir aprovar, així, el concurs d'oposició.

El fiscal destaca també que Estarellas, quan va ser interrogat després de l'examen per algún participant en l'oposició sobre les irregularitats, es va negar a qualsevol investigació i tampoc va fer cap comentari. Així mateix, quan va tenir coneixement de l'escriptura notarial que donava fe de la filtració, no va dur a terme cap acte per investigar o per anul·lar el concurs.

Finalment, la Fiscalia indica que el setè acusat, inspector en aquell moment de la Unitat Nocturna, va arxivar les diverses denúncies i expedients administratius contra un altre dels processats.

Aquesta decisió d'arxiu, segons l'acusació, vindria motivada perquè l'agent havia donat a conèixer l'existència de l'escriptura pública en la qual s'acreditava la filtració de les preguntes del concurs-oposició.

El fiscal considera els fets constitutius de delictes de revelació de secrets, continuat de prevaricació i d'omissió de perseguir delictes.

Per a Calvo, pel delicte de revelació de secrets demana 18 mesos de presó i inhabilitació per un temps de quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, demana vuit anys i sis mesos d'inhabilitació.

Per a Vera, pel delicte de revelació de secrets demana 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys; pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i mig d'inhabilitació, i pel delicte d'omissió de perseguir delictes, 15 mesos d'inhabilitació.

Per a Estarellas, pel delicte de revelació de secrets demana 18 mesos de presó i inhabilitació durant quatre anys, i pel delicte continuat de prevaricació, vuit anys i mig d'inhabilitació.

Per a altres tres acusats, el fiscal demana 18 mesos de presó i inhabilitació especial per càrrec públic durant quatre anys pel delicte de revelació de secrets --a cadascun--, i per al setè processat demana 15 mesos d'inhabilitació pel delicte d'omissió de perseguir delictes.

Tags

Categoría

Illes Balears