Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'empresari que va signar el contracte del cas Koldo amb Balears es desvincula de la gestió. L'empresari que va signar el contracte del cas Koldo amb les Balears es desvincula de la gestió.

L'empresari que va signar el contracte del cas Koldo amb Balears es desvincula de la gestió.

L'empresari que va signar el contracte del cas Koldo amb les Balears es desvincula de la gestió.

La Guàrdia Civil va localitzar correus que acrediten que Cueto va supervisar la factura a l'IbSalut: "He de desviar el vol ja", li va informar Rotaeche

PALMA, 9 de març.

L'antic titular de l'empresa investigada en el cas Koldo es va desvincular davant la Guàrdia Civil de les gestions en els contractes sota sospita, afirmant que en aquelles dates ja havia venut la mercantil però el canvi no s'havia formalitzat a causa de la pandèmia.

Aquest empresari, José Ángel Escorial Senante, va assegurar que es va limitar a signar els contractes que li enviaven els nous administradors --és la seva rúbrica la que apareix a la factura proforma enviada a l'IbSalut per 3,7 milions d'euros-- però que no va rebre cap benefici ni va negociar cap adjudicació.

L'any 2020, Escorial Senante era el titular de Purdey Investment, que al seu torn figurava com a administració única de Solucions de Gestió. La Unitat Central Operativa (UCO) de l'Institut Armat el situa com a subordinat de Juan Carlos Cueto, a qui es considera el veritable 'cervell' de la trama.

Escorial va ser un dels pocs investigats que va accedir a respondre a les preguntes de la Guàrdia Civil en ser detingut el passat 20 de febrer. En la seva declaració, a la qual ha tingut accés Europa Press, Escorial va explicar que va adquirir Solucions de Gestió al gener de 2017 a través de Purdey Investment, però va afirmar que la va vendre al maig de 2019 a una empresa d'Íñigo Rotaeche --un altre dels investigats, actual titular de Solucions--.

D'aquesta manera, en l'interrogatori l'empresari va mantenir en tot moment que no sap res sobre com es va produir l'adjudicació dels contractes públics per subministrament de material sanitari.

En concret, detallà que si continuava figurant com a administrador de Solucions era perquè el registre mercantil estava tancat per la pandèmia i no podien formalitzar els canvis. Segons la seva versió, en vendre l'empresa havia arribat a un "acord tàcit" amb els nous propietaris per romandre com a administrador fins a tancar l'exercici i l'aprovació de comptes al març de 2020, amb la previsió d'abandonar definitivament la societat al juny de 2020. A causa de la pandèmia, no van poder dur a terme els tràmits fins al 2021.

Així, Escorial va insistir que no participava en activitats comercials i que només se'n assabentava dels contractes quan li els passaven per revisar-los i firmar-los. L'empresari va assegurar que no va rebre cap benefici d'aquests contractes.

Escorial també va indicar que no coneix l'exassessor del ministre José Luis Ábalos, Koldo García, però sí a l'empresari Víctor de Aldama. Segons Escorial, Aldama era l'encarregat de proveir el transport en avió i va actuar com a intermediari per la compra de mascaretes en països asiàtics assessorant a Rotaeche, encara que l'exadministrador desconeix el seu grau de participació en les adjudicacions.

D'altra banda, Escorial va reconèixer que de 2,6 milions d'euros formulada pel Govern per l'estat de les mascaretes, perquè algun dels investigats --no recordava exactament qui-- li havia informat per apressar-lo amb el pagament d'una deute amb Solucions. Es tracta de deutes generats entre 2017 i 2018 que ha anat amortitzant, va precisar.

Concretament, els pinzells telefònics en el sumari reflecteixen el nerviosisme entre els investigats arran de l'impacte econòmic que suposaria la reclamació del Govern balear, amb risc de veure's abocats a un concurs de creditors. Per això el passat desembre Cueto va urgir a Escorial a aportar 100.000 euros perquè estaven "apressats no, el següent".

L'Oficina Anticorrupció de Balears va advertir en el seu informe sobre la contractació de pandèmia que Escorial apareixia als 'Paradise Papers' amb dues societats 'offshore' a Malta, i que l'empresa havia estat investigada per un possible cas de corrupció a Angola.

Entre la documentació en poder de la Guàrdia Civil s'inclouen correus electrònics que demostrarien el control de Cueto sobre les operacions de l'empresa sota l'administració de Rotaeche, i, en concret, acrediten que va supervisar la factura proforma a l'IbSalut.

Segons va informar el director general actual de l'IbSalut, Javier Ureña, en una roda de premsa, l'origen de l'expedient balear està en un correu enviat per Rotaeche llavors director general de Pressupostos, Manuel Palomino, el 25 d'abril de 2020 oferint la càrrega de l'avió per al dia següent. D'escriptes posteriors s'intueix que hi va haver una conversa telefònica prèvia.

"Dóna'm un consell", li escriu Rotaeche a Cueto aquell mateix dia a les 21.34 hores, en una cadena de correus relatius a la factura a Balears. "Està bé, ve tot", li respon Cueto. "Oka. Endavant, he de desviar el vol ja.", contesta Rotaeche a les 21.47 hores.

La factura proforma consta signada electrònicament per Escorial a les 21.51 hores: 1,4 milions de mascaretes "KN95 / FFP2" amb un termini de lliurament en 48 hores.

La càrrega va creuar la duana a Palma el 27 d'abril. Segons Ureña, sembla ser que la comanda anava originalment destinada a una altra administració, tot i que l'equip actual de l'IbSalut desconeix per què no se les va quedar i es van oferir en lloc a Balears. De fet, el director de l'IbSalut apuntava que "quan ofereixen la càrrega de l'avió, o està sortint o ja està a l'aire, perquè arriba en hores a Balears via Madrid".