Les Balears reben 1.600 milions de Fons Europeus des de 2021, 1.000 d'aquests per a la seva gestió descentralitzada.

Les Balears reben 1.600 milions de Fons Europeus des de 2021, 1.000 d'aquests per a la seva gestió descentralitzada.

L'Estat té més de 9.400 accions en marxa a l'arxipèlag amb un valor global de més de 263 milions d'euros

PALMA, 30 de gener.

Balears ha rebut 1.600 milions d'euros dels fons europeus Next Generation, dels quals més de 1.000 milions s'han gestionat des del territori, mitjançant transferències acordades entre les administracions central i autonòmica.

Segons ha informat el Govern aquest dimarts en una nota de premsa, s'han distribuït a les Illes més de 1.300 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), des de la seva posada en marxa el 2021, i altres 300 milions d'euros del programa React-EU, pel que fa al conjunt de fons Next Generation EU adjudicats l'import ascend a 1.600 milions d'euros.

Segons l'última actualització de l'execució dels fons europeus, corresponent a aquest mes de gener, el Govern ha transferit vuit de cada deu euros del PRTR assignats a Balears perquè siguin gestionats directament per la Comunitat Autònoma.

Entre les actuacions previstes hi ha 30 plans de Sostenibilitat Turística a Destí, amb més de 153 milions d'euros, així com tres milions d'euros per a Eivissa, dins del programa Xarxa Ciutats Patrimoni, i altres 100 milions d'euros pel programa de turisme en territoris extrapeninsulars.

A més, s'han assignat a Balears 74 milions d'euros per al desplegament de programes de rehabilitació energètica en entorns residencials, així com altres 24,6 milions d'euros per a la promoció de 752 habitatges destinats a lloguer social.

Una altra partida de 25 milions d'euros s'ha destinat a finançar projectes de mobilitat sostenible de competència autonòmica, entre ells, l'ampliació de la línia de metro Palma-UIB-Parc Bit.

Entre els projectes desenvolupats mitjançant adjudicacions directes que executa la Comunitat Autònoma hi ha els 26,5 milions d'euros de la tercera edició del Pla Moves, així com una partida de més de 43,3 milions d'euros per a l'autoconsum i emmagatzematge de renovables, i un total de 197 milions d'euros procedents del capítol per a l'impuls d'energies sostenibles en territoris insulars.

L'Administració General de l'Estat (AGE) té més de 9.400 accions en execució a Balears per un valor global de més de 263 milions d'euros.

Concretament, les xifres inclouen 36 milions d'euros repartits pel 'Kit Digital' a gairebé 7.600 empreses i autònoms de les Illes. A més, entre les inversions directes hi ha 28 milions d'euros per a 15 instal·lacions de generació elèctrica amb fonts renovables; el programa Únic Banda Ampla, amb gairebé vuit milions d'euros; 7,5 milions en plans de regadius a Formentera, Porreres i Felanitx, o 5,3 milions per a la rehabilitació de quarteles i altres instal·lacions per a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Palma, Inca, Ciutadella i Maó.

També s'estan executant projectes del pla Pirep de rehabilitació d'edificis públics en 12 municipis de les Illes, per més de 14 milions d'euros, i set programes de suport al comerç en zones turístiques, amb una inversió estatal de 4,3 milions.

Dins del pla de desenvolupament de Zones de Baixes Emissions als municipis d'Eivissa i Palma, amb un total de 35,1 milions d'euros, han destacat els 32,7 milions que rep Palma per adquirir autobusos elèctrics, ampliar la xarxa ciclista, estendre la vianalització a nous carrers de la ciutat o comprar camions elèctrics de recollida de residus.

El delegat del Govern, Alfonso Rodríguez, ha subratllat que aquestes xifres corroboren "l'afany de l'Executiu en millorar la vida de les persones", així com que "cada acció i acord del Consell de Ministres té per objectiu fer més fàcil el dia a dia de la ciutadania".

A més, ha destacat la importància de la reforma laboral per crear "més llocs de treball i un ocupació més digne", afegint que des del 2019, l'últim any anterior a aquesta reforma que no va estar marcat per la pandèmia, s'ha produït un 227 per cent més de contractació indefinida a les Illes.

El delegat també s'ha referit a l'augment de les pensions, que situa la mitjana a Balears en 1.311 euros mensuals, i als 19 milions d'euros destinats per l'Estat a beques educatives al curs passat a les Illes.

Igualment, ha esmentat la pròrroga de la gratuïtat del transport públic per al 2024, amb 43 milions d'euros, o l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que s'apropa als 26.000 beneficiaris a l'arxipèlag. Segons Rodríguez, ambdues actuacions són "exemples del compromís del Govern d'Espanya amb els qui més necessiten el suport del públic i de la voluntat de corregir les desigualtats en el si de la societat".

.

Tags

Categoría

Illes Balears