Notícies Balears.

Notícies Balears.

Les defenses consideren invàlida l'acusació del cas Pabisa i critiquen la "diabòlica instrucció" de Penalva i Subirán. Les defenses consideren invàlida l'acusació del cas Pabisa i ataquen la "diabòlica instrucció" de Penalva i Subirán.

Les defenses consideren invàlida l'acusació del cas Pabisa i critiquen la

PALMA, 22 d'abril.

Les defenses en el judici pels presumptes suborns a policies locals a la Platja de Palma han sostingut aquest dilluns que l'acusació de la Fiscalia no hauria de considerar-se vàlida per falta de concreció, alhora que han atacat la "diabòlica instrucció" del cas per part del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial conclou aquest dilluns el judici, que va començar el 8 d'abril. Al banc dels acusats seuen nou policies locals, un funcionari de l'Ajuntament i l'empresari de l'oci nocturn, acusats de formar una trama per beneficiar els locals propietat d'aquest últim a l'Arenal, suposadament a canvi de consumicions gratis, serveis sexuals i tracte preferent.

Es tracta d'una de les peces en què es va dividir la macroinvestigació sobre la suposada corrupció a la Policia Local de Palma.

La jornada s'ha centrat en els informes de les defenses. Entre altres arguments, consideren que l'acusació de la Fiscalia no està vàlidament formulada perquè "no es determinen els fets concrets, les dates o les persones que els van cometre".

"És impossible defensar-se d'una acusació tan genèrica", ha raonat un dels lletrats. Un altre ha remarcat que el seu client ni tan sols va formar part del Grup d'Actuació Preventiva (GAP), la Patrulla Verda ni cap de les unitats que es mencionen en l'escrit d'Anticorrupció: "Pensava que ens retirarien l'acusació", s'ha sincerat.

L'advocat d'un altre policia enfatitzava que la primera vegada que s'escoltava el cognom del seu client a la Sala va ser en donar-li la paraula a ell per l'informe, perquè "ningú l'ha esmentat i el seu nom no apareix en cap expedient".

Ateses a aquestes deficiències, les defenses han sol·licitat al Tribunal que absolgui els acusats de forma directa, sense necessitat d'entrar en més consideracions.

En qualsevol cas, els arguments finals també han argumentat que no hi ha cap prova de les dàdives als funcionaris ni dels beneficis per a l'empresari; i advertit de la "diabòlica instrucció", "plagada d'irregularitats" de la causa al Jutjat. Com han recordat, en el judici diversos testimonis "neguen haver declarat el que consta a les seves declaracions" en la fase d'investigació.

Aquestes declaracions es van fer, ha rematat una advocada, "sota la guillotina de Subirán i el jutge". Els testimonis "sabien que si no assenyalaven a qui ells volien anirien a presó", ha afegit la defensora, que creu que el jutge i el fiscal van maniobrar per "aturar la carrera administrativa" dels acusats: "El meu representat avui podria ser major de la Policia Local".

En la mateixa línia, els advocats han combatut la lectura de les declaracions de testimonis protegits practicades durant la investigació sota secret --sense intervenció de les defenses--, o de persones que van declarar com investigades --i per tant, sense obligació de dir la veritat--.

També han qüestionat que es pugui considerar "testimoni rei" a l'exencarregat de l''American Table Dance' que va reconèixer que Pascual li va ordenar no cobrar a un funcionari municipal com agraïment per haver-li "solucionat" un permís.

L'home, de edat avançada, va prestar una confusa declaració amb clares incoherències temporals. "No és prova de res, aquest home no està bé", ha apuntat l'advocat del funcionari. Una altra de les defenses cridava l'atenció sobre que la pròpia Fiscalia ha demanat deduir testimoni contra ell tot i "donar per bo" la part incriminatoria del seu relat.

A més a més, els advocats han defensat els punts fixes --'plantons'-- del GAP davant del Bierkönig per ser un "punt calent" de la Platja de Palma, o el fet que els encarregats tinguessin el telèfon directe de la unitat: "El telèfon corporatiu s'utilitzava per treballar, era operatiu, per comunicar incidències". També han llançat que els fets estarien prescrits.

El passat divendres, la Fiscalia Anticorrupció va reduir la seva petició de condemna en introduir en el seu escrit una atenuant de dilacions indegudes pel retard en la tramitació de la causa, tot i que va mantenir en l'essència la seva acusació.

El Ministeri Públic, que originalment sol·licitava cinc anys de presó per a l'empresari, demana ara quatre anys de presó per suborn actiu. Redueix igualment la multa, de 60.000 a 54.000 euros.

De la mateixa manera, el nou escrit del fiscal redueix en sis mesos la seva petició de presó per als policies i el funcionari. Així, la petició es queda en quatre anys de presó, i la multa en 43.200 euros, per a cadascun; a més demana a tots una inhabilitació de nou anys i mig per a l'ocupació pública --per al subinspector afegeix altres deu anys per prevaricació administrativa continuada--.

La Fiscalia planteja dues peticions subsidiàries en cas que la Sala consideri que els fets no s'ajusten al tipus penal del delicte plantejat; així, com a segona possibilitat demana condemnad el tres anys de presó i com a tercera, de nou mesos.

A més, Anticorrupció demana deduir testimoni contra dos testimonis, els antics encarregats del Bierkönig i l'American Table Dance. Al primer l'acusa de mentir i al segon d'haver prestat una declaració "incompleta" i reu.