Notícies Balears.

Notícies Balears.

Les excavacions al Cementiri Nou de Sant Francesc (Formentera) permeten recuperar 23 cossos.

Les excavacions al Cementiri Nou de Sant Francesc (Formentera) permeten recuperar 23 cossos.

FORMENTERA, 20 Des.

Les excavacions al Cementeri Nou de Sant Francesc, a Formentera, han finalitzat amb la recuperació de 23 cossos. A més, s'han trobat tres conjunts d'ossos desarticulats que podrien correspondre a possibles víctimes del penal.

Segons ha informat aquest dimecres la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, la UTE formada per la Societat de Ciències Aranzadi i ATICS SL ha donat per acabades les tasques de la segona fase d'exhumació al cementiri de Sant Francesc, enmarcada en el IV Pla de Fosses del Govern (2023-2024).

Les tasques van començar fa un mes i, durant les excavacions, els arqueòlegs i tècnics han localitzat els cossos (en posició primària) de 23 possibles víctimes que haurien estat reclusses al penal de l'illa entre 1941 i 1942. Així mateix, s'han trobat restes de tres conjunts d'ossos desarticulats (en posició secundària) que també podrien correspondre a possibles víctimes del penal.

Al llarg d'aquestes setmanes s'han excavat 33 tombes de les files 5, 6, 7 i 8. La major part dels descobriments s'han produït a les files 7 i 8, on tres dels enterraments eren dobres, és a dir, hi havia dos possibles presos enterrats a la mateixa fossa, un sobre l'altre, en diferents taüts. La UTE ha informat que dos dels individus localitzats són menors de 30 anys i altres dos presenten signes compatibles amb la tuberculosi pulmonar, que era una de les principals causes de mortalitat entre les persones recluses al penal.

El Govern ha recordat que la primera fase de les excavacions es va dur a terme el 2022 (enmarcada en el III Pla de Fosses) i en el mateix lloc es van localitzar sis cossos d'altres possibles víctimes. D'aquesta manera, la coordinadora del projecte i arqueòloga, Almudena García-Rubio, ha assenyalat que, sumant els descobriments del 2022, ja s'haurien localitzat la meitat de les víctimes del penal.

Des de la Societat de Ciències Aranzadi-ATICS han afegit que al llarg de l'any 2024 es duran a terme els treballs de laboratori i s'interpretaran les dades per valorar la possibilitat d'ampliar la investigació a una altra zona del cementiri. També es continuarà amb els anàlisis de genètica en col·laboració amb la Junta d'Extremadura i altres institucions per buscar familiars que puguin donar les seves mostres per a la identificació de les víctimes.

.