Notícies Balears.

Notícies Balears.

Les Illes Balears registren una mitjana de 2.100 casos d'ictus cada any, dels quals 350 acaben en mort.

Les Illes Balears registren una mitjana de 2.100 casos d'ictus cada any, dels quals 350 acaben en mort.

Més de 300 professionals participen a la I Jornada d'Estratègies en Salut Cardiovascular i Ictus a Son Espases

PALMA, 8 Març.

Balears compta cada any amb una mitjana de 2.100 casos d'ictus, dels quals al voltant de 350 acaben en defunció.

És un dels dades extrets en el marc de la I Jornada d'Estratègies en Salut Cardiovascular i Ictus organitzada per la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum, i que s'ha celebrat aquest divendres a l'Hospital Universitari Son Espases.

Segons ha informat la Conselleria de Salut en nota de premsa, la jornada, emmarcada en les activitats de difusió i formació de les estratègies en salut, s'ha dissenyat buscant els espais comuns entre les dues estratègies, com són la prevenció i promoció i les patologies cardíaques relacionades amb l ictus.

L'objectiu és caminar cap a una perspectiva integral de l'atenció, centrada en la persona, que consideri tots els factors implicats en la salut cardiocerebrovascular, des dels determinants socials, en particular el gènere, fins a l'educació de la salut dels pacients i la capacitació del personal sanitari, passant per la necessitat de millorar el diagnòstic precoç, juntament amb la importància de la prevenció i la rehabilitació.

La consellera de Salut, Manuela García, ha agraït als organitzadors, societats científiques, ponents i els més de 300 professionals que han participat a la jornada la seva presència i implicació per la recerca d'estratègies comunes en tots els nivells assistencials.

Es tracta d'un esdeveniment tècnic en el qual s'analitzen temes relacionats amb la salut cardiocerebrovascular des de dues perspectives diferents, com són la prevenció i l'abordatge assistencial de les mateixes.

Les ponències programades aborden temes com la promoció i la prevenció de la salut cardiocerebrovascular, la pràctica d'exercici, la dieta i uns hàbits de vida saludables per a la prevenció d'aquestes malalties, i ofereixen una sèrie de ponències relacionades amb les malalties cardíaques i l'ictus.

Està dirigida principalment als professionals de les especialitats implicades en ambdues estratègies d'atenció primària i hospitalària --cardiologia, neurologia, geriatria, medicina d'atenció primària, infermeria, treball social, teràpia ocupacional, psicologia, medicina rehabilitadora, fisioteràpia o logopèdia-- i a altres professionals que puguin estar interessats en la formació continuada sobre les malalties cardio i cerebrovasculars, així com també a pacients i cuidadors.

Amb una incidència anual d'un cas per cada 100 persones, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Espanya, amb un 28 per cent del total, lleugerament per sobre dels tumors (27 per cent), i són també la primera causa d'ingrés hospitalari.

Segons dades del document de l'Estratègia de Salut Cardiovascular del SNS de 2022, la prevalença de malalties cardiovasculars a Espanya afecta el 9,8 per cent de la població, sent lleugerament més freqüent en dones que en homes (52,6 per cent en dones i 47,4 en homes).

En referència exclusiva a l'ictus, a Espanya cada any pateixen un ictus 120.000 persones, de les quals moren unes 25.000, mentre que unes 40.000 sobreviuen amb algun tipus de sequela, sent la primera causa de discapacitat a Europa. A les Balears, cada any es produeixen 2.100 casos d'ictus, dels quals moren unes 350 persones.

A més, són patologies amb molta morbilitat i seqüeles que condicionen altes taxes de cronicitat i discapacitat, minvant la qualitat de vida dels pacients i suposant un alt cost i sobrecàrrega per als sistemes sanitaris.

No obstant això, aquesta mortalitat ha anat disminuint en els últims anys com a conseqüència de la millora en el seu abordatge i, especialment, de l'impuls a la prevenció i control dels factors de risc vascular --hipertensió, diabetis, tabaquisme, obesitat, sedentarisme o dislipèmia--.

Aquests factors de risc, que són comuns a les patologies cardiovasculars i l'ictus, són modificables amb l'adopció d'hàbits de vida saludables i, per tant, es disposa d'una finestra d'oportunitat per reduir el risc vascular i evitar l'aparició d'aquestes malalties mitjançant la prevenció i promoció de la salut, que constitueixen punts clau en l'abordatge de les dues patologies.