• divendres 31 de març del 2023

Les mesures per regular el trànsit d'accés a Formentor comencen aquest dijous

img

PALMA, 23 Jun.

El Consell de Mallorca ha informat que aquest dijous comencen les mesures per regular el trànsit per accedir a Formentor .

En una nota de premsa, la institució insular ha recordat que el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, juntament amb les diferents administracions implicades, va presentar les mesures el 7 de juny.

< p> Aquest any, les restriccions no han pogut començar el 15 de juny, com era habitual, a causa de les obres que Autoritat Portuària duia a terme, en l'àmbit de la seva competència, a l'últim tram de la carretera d'accés a Formentor.

Aquestes obres van consistir en la restitució del mur que es va enfonsar fa uns mesos. Tot i això, aquest dimecres, tal com es va acordar, la intervenció, per recuperar la normalitat, va finalitzar.

Durant el període de les restriccions, l'accés al Ma-2210 estarà restringit de les 10.00 a les 22.30 hores. Com a novetat respecte a l'any passat, l'horari de la limitació s'ha ampliat de 19.00 a 22.30 hores.

S'estableixen dos nivells de restricció pels quals només podran circular vehicles autoritzats, transport públic, serveis de emergències i bicicletes.

El primer nivell comença al port de Pollença i es prolonga fins a la platja de Formentor. El segon, des de la platja de Formentor fins al far. Des del Consell de Mallorca s'ha habilitat un web específic amb tota la informació: https://formentor. conselldemallorca.cat/ca/

El conseller Sevillano ha explicat que "la implementació d'aquestes mesures es realitza per qüestions de seguretat viària, així com per a la protecció territorial i mediambiental d'un lloc tan sensible". "Volem protegir Formentor dels excessos i de la massificació. Volem que la gent pugui gaudir d'un espai tan meravellós com Formentor, però s'haurà de fer d'una manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, com el transport públic o la bicicleta ", ha dit.

Aquest any implementem dues millores: d'una banda, disposarem un panell de missatgeria variable (PMV) abans d'arribar a la rotonda que inicia la carretera, per informar els conductors de les places disponibles de pàrquing, per a les persones que es puguin justificar hi ha accés mitjançant el tiquet d'aparcament. Un cop els aparcaments estiguin complets, s'avisarà al panell i només es podrà accedir mitjançant transport públic, ja que no hi haurà lloc per aparcar.

A més, Sevillano ha indicat que s'han augmentat l'horari de restricció fins les 22.30 hores per evitar les aglomeracions i els problemes d?incivisme que van sorgir l?any passat per anar a veure de manera massiva la posta de sol. "Es podrà seguir gaudint d'aquesta experiència, però haurà de fer-se en transport públic, com ja he dit: tant per qüestions de seguretat com de protecció mediambiental", ha afegit.

Els vehicles que compleixen amb els requisits per poder circular per la zona restringida han de sol·licitar lacreditació amb una antelació mínima de tres dies hàbils. Podeu demanar informació a: [email protected]

Quant a l'acreditació del primer tram, es pot sol·licitar amb una antelació de tres dies hàbils abans d'accedir o després, dins dels 3 dies hàbils següents d'haver accedit, justificant l'aparcament legalment establert mitjançant el tiquet de pàrquing.

Per això, i per a més informació de les justificacions de tiquets admesos al tram comprès entre el quilòmetre 2 i el 8,7, és cal enviar un missatge al correu electrònic [email protected] indicant a l'assumpte Formentor platja.

Les persones residents poden obtenir les autoritzacions, les dels visitants i les dels serveis que s'han de prestar a la seva propietat. Amb la novetat que aquest any les persones residents ja acreditades en anys anteriors disposaran d'una aplicació de la DGT on podran sol·licitar autoritzacions directament i obtenir-les en temps real a partir del correu electrònic que hagin acreditat prèviament amb aquesta finalitat. Se'ls informarà des del correu electrònic: [email protected]

Al segon tram, que va des de platja al far de Formentor, obtindran autorització sempre de forma prèvia i les persones que ho sol·licitin rebran la informació mitjançant el correu [email protected]

D'aquesta manera, se us indicarà què heu de fer per obtenir l'autorització. Aquest any, si són residents ja acreditats, podran sol·licitar autoritzacions directament i en temps real mitjançant la indicada aplicació. Se'ls informarà quan contacteu amb el correu [email protected]

La forma més segura d'accedir mentre es mantinguin les mesures de reducció del trànsit és en bus llançadora. També, l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil controlarà la zona per constatar que els vehicles que circulen per aquesta compleixen amb la normativa i estan aparcats a les zones permeses.

Es recomana utilitzar el transport públic de les Balears (TIB) per accedir a la península de Formentor. El TIB ofereix la línia de bus 334: Alcúdia - port de Pollença - far de Formentor.

La línia té parades al mirador del Colomer, platja de Formentor, cala Figuera - cala Murta i al far de Formentor. Les persones usuàries que arriben amb cotxe al port de Pollença poden aparcar als vials de servei de la ronda de circumval·lació, on estan disponibles tres parades de bus en sentit Formentor: Estació (45051); Bóquer i Can Sigala.

Hi haurà un servei cada 35 minuts i la línia funcionarà amb set busos de 12 metres. Al tram entre la platja de Formentor i el far pujaran dos busos junts, per donar la màxima capacitat possible a la línia.

Comparat amb l'any passat, l'oferta augmenta de manera important de 14 anades i tornades el 2021 fins a 20 anades i tornades aquest estiu. L'any passat l'última sortida del far estava programada a les 18.20 hores mentre que aquest any aquesta darrera sortida serà a les 21.50 hores per cobrir tot l'horari ampliat de les restriccions.

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca també ha treballat per reforçar aquesta mesura a través de la senyalització (indicació de prohibició d'accés, cartells d'informació, senyals de perill, identificació de prioritat).

A més, hi haurà informadors als punts de la restricció per solucionar els dubtes dels conductors que vulguin accedir al far i els recordaran el correu on poden demanar més informació: [email protected]

També ha començat una campanya de difusió i d'informació de les restriccions i de com accedir al far, als mitjans de comunicació i al web del Consell. Podeu consultar tota la informació a la web habilitada pel Consell Insular de Mallorca: https://formentor. conselldemallorca.cat/ca/

La península de Formentor és un paratge de protecció especial, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat. Per això, les diferents administracions implicades en la gestió, el Consell de Mallorca, el Govern, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, l'Autoritat Portuària i l'Ajuntament de Pollença han unit esforços per millorar la mobilitat en aquest espai emblemàtic. /p>

Notícies més vistes Avui