Les morts per malalties del sistema respiratori i tumors, les que més han augmentat a les Balears fins a juny. Les defuncions per malalties del sistema respiratori i tumors, les que més han augmentat a les Balears fins a juny.

Les morts per malalties del sistema respiratori i tumors, les que més han augmentat a les Balears fins a juny. 

Les defuncions per malalties del sistema respiratori i tumors, les que més han augmentat a les Balears fins a juny.

PALMA, 19 Des.

Les morts causades pel grup de malalties del sistema respiratori i els tumors van ser les que més van augmentar a les Balears en el primer semestre de 2023, segons les dades provisionals publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En concret, les xifres de l'INE revelen que les morts per tumors van augmentar un 9,8% de gener a juny a les Illes, el que suposa el segon major increment del país, només darrere de la ciutat autònoma de Melilla (+25,6%).

En el seu cas, les defuncions relacionades amb el sistema circulatori es van reduir un 5,8% a l'arxipèlag, però van augmentar les relacionades amb el sistema respiratori (+22,3%) i el sistema nerviós (+4,3%). En el cas del sistema digestiu, es van mantenir iguals.

D'altra banda, l'institut estadístic assenyala que en els primers sis mesos de 2023 les defuncions a les Illes van disminuir un 5,2% en comparació amb el mateix període de 2022, la qual cosa el situa 0,8 punts percentuals per sota de la mitjana nacional.

Atenent ara a les dades de 2022, a les Balears van morir un total de 9.320 persones --4.867 homes i 4.453 dones--, el que suposa un augment del 5,9% en comparació amb 2021, quan es van comptabilitzar 8.802 defuncions --4.627 homes i 4.175 dones--.

A nivell nacional, el grup de malalties del sistema circulatori, els tumors i les malalties del sistema respiratori van ser les principals causes de mort durant el primer semestre de 2023, amb el 27,1%, el 25,8% i l'11,5% del total de defuncions, respectivament. Darrere se situaren les malalties del sistema nerviós (5,8% del total) i les malalties del sistema digestiu (5,3%).

Respecte al primer semestre de 2022, el major increment entre les principals causes de mort es va donar en el grup de les malalties respiratòries (un 23,7% més).

La pandèmia va produir un canvi en el patró de causes de mort respecte a anys anteriors, afectant de manera més notable les malalties del sistema respiratori, que van descendir notablement.

El 2022 s'inicia una tendència creixent que ha continuat en el primer semestre de 2023 (un 23,7% més respecte al mateix període de l'any anterior). No obstant això, el nombre de defuncions per aquesta causa no ha superat al registrat en el període pre-pandèmic.

Cantàbria, la ciutat autònoma de Melilla i Aragó van ser les regions amb majors decreixements de mortalitat en els primers sis mesos de 2023, amb baixades del 13,4%, 12,1% i 9,8%, respectivament, respecte al mateix període de 2022.

Per contra, els menors decreixements es van donar a la ciutat autònoma de Ceuta (1,0% menys), Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa (les dues un 3,7% menys).

Atenent a les principals causes de mort, els majors increments de defuncions per malalties del sistema circulatori es van registrar a Aragó (6,8%), la Ciutat Autònoma de Ceuta (2,1%) i Principat d'Astúries (1,9%). I els majors descensos a la ciutat autònoma de Melilla (-29,1%), Cantàbria (-10,3%) i Galícia (-7,8%).

Els majors increments de defuncions per tumors es van donar a la ciutat autònoma de Melilla, Balears i Aragó (un 25,6%, 9,8% i 7,1% més, respectivament).

La ciutat autònoma de Melilla va presentar el major increment de defuncions per malalties del sistema respiratori (38,9%), seguida de la Comunitat Foral de Navarra (38,5%) i Catalunya (32,9%).

.

Tags

Categoría

Illes Balears