Notícies Balears.

Notícies Balears.

Les platges de Portocolom i Port d'Alcúdia reben una bandera negra per contaminació o mala gestió.

Les platges de Portocolom i Port d'Alcúdia reben una bandera negra per contaminació o mala gestió.

MADRID/PALMA, 2 d'agost.

La contaminació o la mala gestió mediambiental del seu litoral ha portat a gairebé mig centenar de platges espanyoles, entre elles Portocolom i Port d'Alcúdia, a rebre per part d'Ecologistes en Acció unes simbòliques banderes negres que denuncien els majors problemes als quals s'enfronten els 8.000 quilòmetres del litoral espanyol, entre els quals destaquen la turistificació, l'urbanització i fins i tot la proliferació de platges canines.

Com cada any des de 2005 s'han atorgat un total de 48 Banderoles Negres, dues per província i/o ciutat autònoma. Andalusia, que compta amb fins a cinc províncies amb costa, s'ha convertit per això en la comunitat més castigada de tot el país.

Els responsables d'aquesta investigació han valorat tant l'estat de les diferents platges d'Espanya com els factors externs que poden repercutir en el deteriorament del litoral espanyol. Així mentre que a Màlaga denuncien la seva contaminació lumínica, la qual cosa repercuteix considerablement en els seus sistemes naturals, a Tarifa clamen contra l'acumulació de projectes urbanitzadors que amenacen la costa del municipi.

De les 48 banderes atorgades el 2023, 17 d'elles corresponen a casos en els quals s'ha urbanitzat fins i tot invaent el Domini Públic Marítim-Terrestre. D'altra banda, Ecologistes en Acció ha atorgat 12 banderes negres a diferents províncies espanyoles tant pels vessaments a la costa com per les deficiències en els sistemes de sanejament i els greus problemes de depuració.

Entre la resta de factors que han estat fonamentals per a lliurar una d'aquestes característiques banderes negres, l'organització ha tingut en compte la contaminació tant química com lumínica o acústica (6 banderes). També les afectacions a la biodiversitat (6), l'acumulació de brosses marines (3) i els dragats i les ampliacions portuàries sense justificació (2).

Malgrat que les problemàtiques ambientals denunciades són de naturalesa similar a la d'anys anteriors, per primera vegada s'incorpora un problema que no s'havia denunciat: la proliferació de platges canines designades sense una avaluació prèvia d'impacte ambiental. És el cas de la platja de A Calzoa, designada com a platja canina sense haver previst el greu impacte ambiental que s'ha generat, pel qual s'ha atorgat una bandera negra a l'Ajuntament de Vigo.

Passejar amb gossos per entorns naturals s'ha convertit en una activitat molt popular a tot el món, "que planteja una sèrie de problemàtiques mediambientals i desafiaments que han de ser abordats de manera responsable per part de les administracions i de la societat", segons l'organització.

Nombrosos estudis científics evidencien l'elevat impacte que el passeig amb gossos causa sobre la fauna litoral, principalment a les aus, ja que és l'hàbitat exclusiu d'alimentació, de descans i de reproducció per a moltes d'elles. Els efectes negatius d'aquesta activitat es quantifiquen molt per sobre de la resta de tipus de molèsties analitzades.

L'ONG denuncia que els "atemptats ecològics" que creixen en nombre cada any, també augmenten els moviments veïnals de rebuig que cada vegada estan més concienciats amb la salut dels ecosistemes terrestres, costaners i marins. Però afegeix que malgrat la pressió i la mobilització popular de les associacions, ONG i comunitats veïnals, les administracions fan "oïdes sordes" i actuen "tan lentament" que els canvis "apenes són apreciables".

D'altra banda, el informe retira la bandera negra a dues platges, que han millorat la seva situació gràcies a la nova depuradora de Barbate (Cadis); l'arreglo de l'emissari de Roquetes de Mar (Almeria) i l'ampliació de la depuradora per incloure el tractament terciari i aprofitar l'aigua regenerada.

L'ONG destaca també les iniciatives polítiques, administratives i judicials espitjades per pressió social realitzades a la Mar Menor (Múrcia). En aquest cas, no ha retirat la bandera negra però l'ONG destaca que s'observen algunes millores com a conseqüència de la pressió social, tot i que encara queda "molta feina per fer" a la Mar Menor.

A Andalusia, les banderes negatives han recaigut a les platges de Cuevas de l'Almanzora i Costa de Llevant d'Adra, a Almeria; Vejer i Barbate (Cadis); La Rábita i La Charca (Granada); Ria d'Huelva i Platja de la Antilla (Huelva); Paratge Natural Acantilats Maro-Cerro Gordo i Litoral de Màlaga (Màlaga).

A Astúries, sanejament industrial Ria d'Avilés i la Regasificadora de Gijón; el Sanejament del Bajer Assón i els aparcaments de caravanes a la costa de Cantàbria. A Catalunya, el port i l'aeroport de Barcelona; les Abarlofarras a cales de la Costa Brava i Pineda d'en Gori (Girona); les platges de Tarragona i Platja del Trabucador (Sant Carles de la Ràpita), a Tarragona. A Ceuta, per la seva banda, ha atorgat banderes negres al litoral front la dessaladora i badia nord de la ciutat i el LICES6310002 del Monte Hacho.

Per altra part, al País Basc, les banderes negres han recaigut a Ria de Barbandun, a Muskiz i a Guernica i Murueta, a la Reserva de la biosfera d'Urdaibai, a Biscaia; i a San Sebastián i el Port de Mutriku, a Guipúscoa. A Galícia han recaigut a les Mines de San Finx (Lousame) i en el dragat de la ria d'O'burgo a La Corunya; Platja d'Arealonga (San Cosme de Barreiros) i l'illa de Pancha (Ribadeo) a Lugo; l'estuari de Foz i les platges de Vigo, a Pontevedra.

A les Canàries les banderes negres són per a la platja de la Charca de l'Aranya (Los Silos) a Tenerife i per a les Piscifactorias del Atlàntic (Yaiza) i la platja de Waikiki (La Goleta) a Las Palmas. A la ciutat autònoma de Melilla, Ecologistes en Acció s'ha fixat en els vessaments dels rious de la ciutat i en el projecte de remodelació del quartel Primo de Rivera.

Finalment, les banderes negres per a la Comunitat Valenciana han estat atorgades a Cala de Lanuza i Cala Baeza i al projecte "Colossus" Calp a Alacant; Platja de les Fonts i Platja del Triador (Vinaròs), a Castelló; la Depuradora de Pinedo i les Dunes platja de Tavernes, a València. Mentre, a la Regió de Múrcia han recaigut a la Badia de Portman i Serra Minera i a la Mar Menor.