Es preveu que per a l'inici de la temporada de risc següent, l'agost de 2023, estigui completament desplegada la xarxa
PALMA, 10 Oct.
Les pluges de l'última setmana han servei per comprovar el funcionament de les noves estacions impulsades pel Govern per detectar de forma primerenca riscos d'inundacions, amb un resultat "òptim", segons ha indicat el responsable del Grup de Recerca MEDhyCON de la Universitat de les Illes Balears, Joan Estrany.
Així ho ha explicat en declaracions als mitjans en una de les estacions hidromètriques d'alerta instal·lades a Sant Llorenç, municipi que fa quatre anys es va veure afectat per greus inundacions en què van morir 13 persones.
La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern, Mercedes Garrido, ha visitat aquest dilluns l'estació acompanya ada pel director general d'Emergències, Jaume Barceló, i l'alcalde de Sant Llorenç, Pep Jaume Umbert.
Garrido ha explicat que la posada en marxa d'aquestes estacions és una de les accions plantejades després de la ' torrentada' de 2018, dins del Pla Inunbal que va ser aprovat el gener passat. La consellera ha insistit que poder comptar amb un sistema d'alertes primerenques resulta vital per poder avisar la població amb prou antelació i prendre les mesures oportunes per protegir els veïns.
Les estacions s'estan instal·lant a les zones de més risc repartides de manera que es pugui obtenir "una predicció més precisa", ajustada "al màxim" a cada àrea. "Pretenem poder avisar en 15, 20 o 30 minuts a la població", ha explicat Garrido.
Es tracta d'estacions hidromètriques que mesuren el cabal del torrent i estacions meteorològiques que analitzen la humitat del sòl per a determinar el llindar en què es comença a generar el vessament. A això s'hi afegeix el coneixement generat per la UIB en els darrers 20 anys en matèria d'hidrologia superficial.
Aquesta xarxa pretén proporcionar dades en temps real i encara s'està desplegant i provant, si bé el darrer episodi de pluges a Llevant ha permès comprovar el funcionament de l'estació de Sant Llorenç i les dades recollides. Segons l'expert de la UIB, "el testeig ha estat òptim" i les telecomunicacions "estan funcionant molt bé", fins i tot amb un nivell de pluges "bastant destacable".
La previsió és que a finals d'any o principis del 2023 puguin estar instal·lades a totes les illes i que la xarxa arribi completament desplegada a la temporada vinent d'inundacions, a partir del 15 d'agost. L'actuació prioritza les zones inundables de més risc, com el Pla de Palma o la vall de Sóller a Pollença, Ferreries i Es Mercadal a Menorca o una zona de Vila a Eivissa.
Amb tot, Estrany ha insistit en la necessitat de "generar una cultura de risc", de manera que les persones "tinguin una percepció clara" del possible perill i hi hagi establerts protocols d'actuació.
Per la seva banda, l'alcalde de Sant Llorenç des Cardassar ha celebrat la posada en marxa de la xarxa incidint que és "benvinguda" tota eina que aporti dades per prevenir "fets com els que van passar i els que gairebé van passar aquest divendres".
> XOX