• divendres 3 de febrer del 2023

Les praderies de posidònia a Cala Vedella (Eivissa) presenten "signes evidents de regressió ambiental", segons un estudi

img

IBIZA, 20 Set.

Les praderies de posidònia oceànica a Cala Vedella, a el municipi de Sant Josep, presenten "signes evidents de regressió ambiental", segons el darrer estudi elaborat pel Gen-Gob i finançat per la Fundació EivissaPreservation.

Des de la Fundació han explicat en roda de premsa que l'objectiu de l'estudi era avaluar l'estat de conservació de les praderies i la seva evolució temporal, així com establir un seguiment anual que permeti conèixer el desenvolupament de la densitat, la cobertura i la quantitat de posidònia morta en aquesta cala.

Segons ha explicat en roda de premsa el tècnic marí del Gen-Gob, Xisco Sobrado, el 2019 van ser instal·lades a Cala Vedella tres estacions de seguiment a diferents profunditats per tal de mesurar la densitat i la cobertura de la prada. Des de llavors, aquestes estacions es van mostrar també el 2020, 2021 i 2022, concloent un augment de la superfície de praderia morta a Cala Vedella.

Sobrado ha destacat que han trobat punts on el 55 per cent de la prada està morta, cosa que indica que la capacitat de regeneració natural de les praderies de la zona no és suficient per compensar les pèrdues provocades per impactes antròpics.

A l'estudi, els valors obtinguts sobre la densitat, cobertura i praderia morta a les diferents estacions de Cala Vedella indiquen que alteracions locals com el fondeig d'embarcacions són les que més afecten les praderies.

"Una praderia en bon estat de conservació oxigena les aigües, capta nutrients i ajuda a mantenir les aigües netes. La seva degradació gradual posa en perill el seu paper com a fixador de carboni", ha advertit el tècnic.

Davant aquests resultats, des de les dues entitats han reclamat l'adopció de mesures de gestió a C ala Vedella per frenar la degradació de les praderies de posidònia. De fet, l'estudi apunta que la reducció del nombre d'embarcacions durant la temporada estival i la instal·lació de fondejos fixos de baix impacte, així com una millora de la qualitat de les aigües, serien mesures necessàries per conservar aquest ecosistema.

>

Des d'EivissaPreservation han assegurat que la participació en aquest estudi és una forma d'afavorir la recol·lecció de dades sobre la posidònia, afirmant que no poden oblidar que la planta és “l'autèntic pulmó del Mediterrani amb una capacitat d'absorció de CO2 de l'atmosfera 15 vegades superior a la selva amazònica".

Per això, veuen necessari l'adopció de mesures per trencar la tendència de degradació d'aquesta planta.

Des de l'Ajuntament de Sant Josep, per la seva banda, han reiterat la necessitat d'ordenar els fondejos en llocs amenaçats de la costa i han recordat el projecte promogut des del Consistori que per ara ha rebut un informe desfavorable contra el que han presentat al·legaci ons per instal·lar 36 boies ecològiques i reduir la pressió que pateix Cala Vedella.

També han anunciat que l'Ajuntament treballa en l'ampliació de la zona de banys per allunyar les embarcacions de la costa on sigui possible.

p>

Notícies més vistes Avui