Les reserves hídriques de les Balears augmenten un 2% respecte a novembre de 2022 i es troben al 54%. Les reserves hídriques de les Illes Balears pugen un 2% en comparació amb novembre de 2022 i es troben al 54%.

Les reserves hídriques de les Balears augmenten un 2% respecte a novembre de 2022 i es troben al 54%. 

Les reserves hídriques de les Illes Balears pugen un 2% en comparació amb novembre de 2022 i es troben al 54%.

PALMA, 19 Des.

Les reserves hídriques a les Balears se situen en el 54% durant el mes de novembre, dos punts percentuals més que en el mateix mes de l'any passat, quan arribaven al 52%.

Per illes, a Mallorca les reserves es mantenen en un 55%, a Menorca s'han incrementat del 49% al 50% i, a Eivissa, al 41%, segons ha detallat aquest dimarts la Conselleria del Mar i del Cicle de l'Aigua en una nota de premsa.

Així mateix, la situació general de la demarcació, amb un índex de 0,454, reflecteix una disminució en comparació amb els índexs dels anys anteriors, quan se situaven en 0,498 l'any passat i 0,594 fa dos anys. En aquesta línia, aquesta tendència indica una lleugera reducció en la disponibilitat de recursos hídrics.

Pel que fa a l'anàlisi per Unitats de Demanda (UD), durant el mes de novembre s'ha detectat una variabilitat. Concretament, Tamuntana Sud, Eivissa i Formentera han registrat baixades en les seves reserves, mentre que Menorca, Manacor-Felanitx i Migjorn han mostrat increments. Per la seva banda, Artà, Pla, Palma-Alcúdia i Tramuntana Nord han mantingut els seus nivells.

A més, més del 83,3% del territori està en situació de prealerta, amb la UD de Migjorn en situació de normalitat, i Formentera en emergència. Segons han subratllat, aquesta distribució indica una "necessitat de gestió continuada i adaptativa dels recursos".

Segons les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), durant el mes de novembre, les Illes han experimentat precipitacions significativament inferiors a les habituals.

D'aquesta manera, la mitjana ha estat de 14,8 litres per metre quadrat (l/m2), comparat amb una mitjana històrica de 85,6 l/m2. Per illes, a Mallorca s'han registrat 15,2 l/m2, mentre que la mitjana és de 88,3 l/m2.

Per la seva banda, a Menorca s'han registrat 26,2 l/m2, davant una mitjana de 95,9 l/m2 i, a Eivissa i Formentera, han caigut menys pluges del normal, amb 1,6 l/m2 i 1,0 l/m2 respectivament, lluny dels seus valors mitjans de 66,8 l/m2 i 48,8 l/m2.

En aquest sentit, aquesta tendència a la baixa en les precipitacions afecta el percentatge interanual a les Balears, que se situa en un 93%, amb Mallorca al 96%, Menorca al 85% i les Pitiüses al 77%.

Pel que fa a temperatures, el mes de novembre ha estat particularment càlid, amb una mitjana de 15,9 graus centígrads (°C), que supera en 1,6 °C l'anomalia habitual per aquesta època de l'any.

Segons han destacat, el conjunt de temperatures altes i escasses precipitacions "presenta desafiaments en la gestió dels recursos hídrics i en l'adaptació a les condicions climàtiques".

.

Categoría

Illes Balears