Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'escola de Tots-Balears retira el suport al pla pilot de lliure elecció de llengua per estar "abocat al fracàs". L'escola de Tots-Balears retira el suport al pla pilot de lliure elecció de llengua per estar "abocat al fracàs".

L'escola de Tots-Balears retira el suport al pla pilot de lliure elecció de llengua per estar

PALMA, 3 Abr.

Escola de Tots-Balears, integrada per PLIS i SCB, ha anunciat la retirada del seu suport al pla pilot del Govern de lliure elecció de llengua perquè està "avocat al fracàs".

En un comunicat, la plataforma ha lamentat que el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, "convida a seguir amb la immersió il·legal en català enlloc d'animar els centres a adherir-se al pla pilot". I en aquest sentit, han enumerat una sèrie de motius que els han portat a retirar el seu suport.

En primer lloc, l'han titllat de "fraudulent", perquè "evidencia que l'objectiu no és la implantació d'una ensenyança en les dues llengües oficials, sinó una operació de maquillatge per aparentar complir amb els compromisos electorals".

També han cregut que és "inviable", perquè la llista de requisits "és en realitat una llista d'obstacles", i "vulnerador", perquè la voluntarietat del pla per als centres "només és admissible si serveix com a test per conèixer les necessitats dels centres i facilitar així la seva generalització".

Així mateix, han vist "inacceptable" que el Govern vulgui basar l'avaluació del pla en els resultats d'un examen de competència lingüística als alumnes, "del qual depèn si es retorna o no els drets lingüístics als alumnes balears castellanoparlants".

També han justificat la retirada del seu suport al pla per ser "insuficient", ja que no cita de manera expressa que consisteix en l'elecció de la primera llengua en totes les matèries troncals. I, a més, l'han vist "improvisat" i "erratòric".

"L'actuació de la Conselleria transmet un clar desinterès en sumar el major nombre de centres. La ronda de contactes de Vera amb sindicats i associacions de directius ha estat un despropòsit, perquè en lloc d'explicar les bondats del pla s'ha limitat a dir als centres que segueixin amb la immersió si així ho desitgen", ha lamentat Escola de Tots.

Amb tot, malgrat aquests "consideracions negatives", han reiterat la seva voluntat de diàleg, lamentant que Educació no hagi tingut en compte les propostes que van presentar el passat setembre.

Per "revertir la situació actual", Escola de Tots ha posat sobre la taula una sèrie de consells cap al pla. Entre elles, destaquen que garanteixi que totes les famílies manifestin la seva preferència sobre la llengua principal de la formació dels seus fills, per la qual cosa demanen realitzar una enquesta anònima i en línia per centre escolar.

També proposen que el pla tingui un caràcter transitori i sigui una prova que faciliti la implantació progressiva de l'ensenyament en castellà i català en tots els centres, i que la resolució reculli expressament que es podrà triar la llengua d'ensenyament en Matemàtiques i Coneixement del Medi Natural i Social, en Primària, i Matemàtiques, Geografia i Història, Biologia i Geologia, Física i Química, en Secundària.

Altres consideracions d'Escola de Tots són que els centres sostenits amb fons públics interessats en el pla hagin de presentar un projecte que consideri les aportacions del claustre i sigui aprovat per majoria; que els centres educatius siguin incentivats per sumar-se al pla pilot, o que el Govern impulsi una campanya informativa sobre les característiques més destacades del pla.

"La proposta d'un pla pilot ja era en si mateixa una proposta temorosa i parcial, però la forma en què el Govern pretén desenvolupar-la en Educació Primària i Secundària l'aboca definitivament al fracàs", han sentenciat.

Per tot l'exposat, Escola de Tots ha anunciat que en les properes setmanes iniciarà una campanya divulgativa dirigida per informar a les famílies que tenen dret a l'Educació Infantil i en el primer cicle d'Educació primària a triar la primera llengua d'ensenyament.