Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'Hospital Son Llàtzer realitza més de 100 intervencions de cirurgia de pròstata amb làser HoLEP.

L'Hospital Son Llàtzer realitza més de 100 intervencions de cirurgia de pròstata amb làser HoLEP.

PALMA, 28 Març.

El Servei d'Urologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, dirigit pel doctor Carlos Gutiérrez, ha realitzat més de 100 intervencions amb cirurgia d'enucleació làser de pròstata HoLEP.

El doctor Antoine Teyrouz i el doctor Yago Lago són els responsables d'aquest programa, que és pioner a la sanitat pública balear i que va començar fa tres anys per substituir la cirurgia oberta, fins llavors imprescindible, per tractar l'adenoma prostàtic de gran mida.

Segons ha informat la Conselleria de Salut en una nota de premsa, Teyrouz, un dels responsables de la Unitat d'Urologia Funcional, Andrologia i Hiperplàsia Prostàtica Benigna (HBP), ha assenyalat que els resultats obtinguts amb la tècnica HoLEP són "excepcionals".

"La reducció del temps d'hospitalització fins a un 70 per cent, combinada amb una taxa de complicacions mínima i uns resultats funcionals excel·lents, demostren l'eficàcia d'aquesta innovadora tècnica", ha puntualitzat.

El HoLEP és un tractament endoscòpic mínimament invasiu que consisteix en utilitzar el làser d'holmi per eliminar el teixit prostàtic que produeix una obstrucció a la sortida del flux d'orina. El làser d'holmi permet coagular mentre es talla el teixit, amb la qual cosa es redueix substancialment el risc de sangrat, amb una taxa de transfusió sanguínia menor de 0,5 per cent.

En aquesta línia, el doctor Teyrouz ha explicat que aquesta tècnica "és especialment adequada per a pròstata més grans de 40 cc i, a diferència de la resecció transuretral de pròstata (RTUP) clàssica, es pot aplicar en pròstata grans de més de 80 cc, i és també una opció segura per a pacients amb tractaments antiagregants degut al menor risc de sangrat".

Després de la cirurgia, que pot durar entre una i tres hores, s'instal·la una sonda vesical amb un sistema de rentat continu per prevenir la formació de coàguls. Posteriorment, el temps d'ingrés depèn de la mida de la pròstata i pot ser d'entre un i dos dies després de la intervenció.

Segons han assenyalat, els pacients habitualment reben l'alta i poden tornar al domicili sense sonda entre les 24 i les 48 hores posteriors a la intervenció. Un cop a casa, passada una setmana els pacients reben una trucada telefònica del seu cirurgià per resoldre dubtes sobre l'evolució i tractar les possibles incidències, que en cas de donar-se solen ser mínimes.

En relació amb el futur del programa, Teyrouz ha considerat que "amb els resultats satisfactoris obtinguts i la prevalença creixent de la HBP a la nostra comunitat, projectem duplicar el nombre d'intervencions en els pròxims dos anys". "Per a això, estem dissenyant un pla per ampliar la nostra Unitat, formant a més uròlegs del Servei en aquesta tècnica avançada", ha conclòs.