L'IBE cobra per als serveis de recàrrega de vehicles elèctrics a la xarxa Melib.

L'IBE cobra per als serveis de recàrrega de vehicles elèctrics a la xarxa Melib.

S'ha aprovat un preu de 0,25 euros el kWh per a les recàrregues que es realitzin en punts de la xarxa Melib, propietat del Govern.

PALMA, 9 Nov.

L'Institut Balear de l'Energia (IBE) implantarà el cobrament dels serveis de recàrrega de vehicles elèctrics a la xarxa de mobilitat elèctrica de les Illes (Melib), una mesura que respon a les "reiterades reivindicacions" formulades per les entitats locals de l'arxipèlag.

Segons ha informat la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia aquest dijous en una nota de premsa, aquestes entitats han assenyalat la necessitat de fer sostenible el sistema reduint el dèficit que els suposa la gratuïtat total dels punts de recàrrega i, a la vegada, fomentar la rotació de vehicles en càrrega.

En resposta a aquestes peticions, l'IBE té aprovat un preu de 0,25 euros el kWh per a les recàrregues que es realitzin en punts de la xarxa Melib, propietat del Govern.

Aquesta mesura no té un caràcter recaudatori, ha assegurat la Conselleria, ja que el preu acordat no arriba a cobrir els costos d'energia i manteniment dels propis punts de recàrrega, però sí que reduirà els costos que representen per als municipis.

D'altra banda, l'Institut Balear de l'Energia ha proposat als titulars de punts de recàrrega Melib que vulguin aplicar unes tarifes als seus punts de recàrrega que posi un preu que estigui dins la forquilla de 0,20 euros per kWh a 0,30 euros el kWh, per homogeneïtzar els preus de les diferents infraestructures.

També l'Institut ha aprovat una tarifa complementària de tres euros per cada hora o fracció horària que excedeixi les quatre hores d'estacionament gratuït previst a les places de recàrrega, en tots els punts de recàrrega de la xarxa Melib, independentment de la seva titularitat.

L'IBE, a més, ha disposat un cost addicional de interoperabilitat de 0,06 euros el kWh, la qual cosa suposarà que totes les càrregues que es realitzin en plataformes externes a la xarxa fixaran una tarifa de recàrrega que haurà d'incloure el preu de càrrega establert a Melib en aqueix punt, més el cost addicional d'interoperabilitat.

Així mateix, l'Institut Balear de l'Energia ha establert un preu d'emissió de les targetes Melib per activar els punts de recàrrega, que tindran un cost de cinc euros. No obstant això, les persones interessades podran obtenir la targeta de forma gratuïta en format digital, a través de l'aplicació mòbil.

Per poder aplicar el cobrament per càrregues caldrà que els ajuntaments interessats publiquin les ordenances amb els preus, així com la regulació d'usos de les places d'aparcament destinades a la recàrrega dels punts dels municipis respectius.

La Conselleria ha destacat que, en les pròximes setmanes, l'IBE implantarà una prova pilot de pagament en alguns punts de recàrrega Melib on de ja es disposi dels preus aprovats. D'aquesta manera, el cobrament s'anirà implantant progressivament i a mesura que els ajuntaments aprovin les seves ordenances.

Les persones usuàries de la xarxa rebran informació relacionada amb aquest assumpte a través del correu electrònic de contacte que hagin registrat en l'aplicació Melib.

Quant a la manera de fer el pagament d'aquest servei en els punts de recàrrega que no siguin gratuïts, els usuaris hauran d'introduir les dades de la targeta de crèdit o dèbit en l'apartat 'targetes' de l'aplicació mòbil.

Categoría

Illes Balears