Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'Idisba rep 3 milions d'euros de finançament de l'Institut de Salut Carlos III.

L'Idisba rep 3 milions d'euros de finançament de l'Institut de Salut Carlos III.

PALMA, 3 de gener.

L'Institut d'Investigació Sanitària de Balears (IdISBa) ha rebut una mica més de tres milions d'euros (3.024.263 euros), en concurrència competitiva, en la convocatòria de l'Acció Estratègica en Salut (ACS) 2023 que desenvolupa l'Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Amb aquests fons es finançaran 10 projectes de recerca, 4 contractes de personal investigador i 3 projectes de plataformes científico-tècniques, segons ha informat l'Executiu autonòmic.

La convocatòria de l'ACS es divideix en tres grans programes dirigits a afrontar les prioritats de l'entorn impulsant la investigació científico-tècnica, així com la seva transferència i, d'altra banda, treballar per desenvolupar, atreure i retenir talent en el camp de la recerca sanitària.

Dins del Programa Estatal per Impulsar la Investigació Científico-Tècnica i la seva Transferència, l'IdISBa ha rebut 2,4 milions d'euros. Per una banda, destina 1,2 milions d'euros al Subprograma de Generació del Coneixement, finançant un total de 9 projectes de recerca en salut.

Aquests projectes se centren en diferents àrees d'interès de l'Institut, des de programes per a la prevenció de la diabetis tipus 2 en atenció primària, la influència de l'apnea obstructiva del son amb l'Alzheimer, l'estudi del càncer de mama en dones joves, fins a la investigació de bioactius promotors de la salut metabòlica a través de la lactància materna, entre d'altres. A més, s'ha finançat amb 220.220 euros un projecte de medicina personalitzada i teràpies avançades.

D'altra banda, a través del Subprograma de Transferència del Coneixement, amb un finançament de 943.026 euros, l'Idisba formarà part del Consorci Estatal en Xarxa per al Desenvolupament de Medicaments de Teràpies Avançades (Certera), que coordinarà i impulsarà les capacitats per desenvolupar i produir aquest tipus de medicaments, i continuarà amb la seva feina en xarxa amb la Plataforma de Biobancs i Biomodels i la Plataforma de Suport a la Recerca Clínica Independent (SCReN).

Així mateix, mitjançant el Programa Estatal per Desenvolupar, Atreure i Retenir Talent, dins del Subprograma de Formació i d'Incorporació, l'Idisba podrà dur a terme la contractació de quatre investigadors, amb una dotació total de 588.167 euros.

Concretament, un contracte d'investigador posdoctoral Miguel Servet tipus I, dotat amb 308.600 euros; un contracte d'investigador predoctoral, dotat amb 119.567 euros; un contracte Sara Borrell per perfeccionar la formació de personal doctor recién titulado en el camp de les ciències i tecnologies de la salut, dotat amb 95.000 euros i, finalment, un contracte Río Hortega, dotat amb 65.000 euros per incorporar un professional sanitari que treballi simultàniament en la investigació i l'activitat assistencial.

Finalment, dins del Subprograma Estatal de Mobilitat, un investigador IdISBa podrà fer una estada en un altre centre de recerca amb el suport de 24.725 euros.