Notícies Balears.

Notícies Balears.

L'OCB assegura que el canvi de data de la Diada de Mallorca contradiu la llei de comunitats balears.

L'OCB assegura que el canvi de data de la Diada de Mallorca contradiu la llei de comunitats balears.

PALMA, 28 Des.

La Obra Cultural Balear (OCB) ha assenyalat aquest dijous que el canvi de data de la celebració de la Diada de Mallorca del 31 de desembre al 12 de setembre "planteja dubtes de legalitat" i contradiu la llei 7/2023, de comunitats balears o illenques fora del territori balear.

Concretament, l'entitat cultural ha argumentat que l'acord adoptat pel Ple del Consell de Mallorca, contravé l'article 16.2 d'aquesta normativa, que fa referència a les 'diades' de cada illa i que, en el cas de Mallorca, se situa el 31 de desembre, segons ha indicat l'OCB en un comunicat.

El membre de la Junta Directiva de l'OCB Antoni Llabrés ha assenyalat que és "imprescindible" que els Serveis Generals de Presidència del Consell "avaluïn aquesta possible contradicció", perquè, des del seu punt de vista, "no la van tenir en compte" i "no es van pronunciar", per la qual cosa ha reivindicat que "reconsiderin l'informe favorable que van emetre".

Per això, l'OCB ha anunciat que presentarà al·legacions a l'acord del ple publicat al BOIB el 23 de desembre, ja que l'acord del ple del Consell del passat dijous es basa en l'article 17 de la Llei 4/2022, de Consells, que determina que correspon al ple aprovar el disseny de la bandera de l'illa, el seu dia de celebració, l'himne i altres símbols distintius.

L'OCB ha considerat que els serveis jurídics del Consell han de valorar aquesta "aparent contradicció entre aquesta disposició i la llei de comunitats balears, que dóna per bo el 31 de desembre com a dia de Mallorca".

L'OCB ha recordat que la llei de comunitats balears es va aprovar al Parlament fa nou mesos, en l'últim període de sessions de la passada legislatura, i va comptar amb el vot favorable del Grup Parlamentari Popular.

"Paradòxicament, va votar a favor Antoni Fuster, llavors diputat al Parlament i actualment conseller insular electe, quan ha estat ell mateix, en aquesta ocasió com a conseller insular de Presidència del Consell de Mallorca, qui ha impulsat l'acord de canvi de data de la Diada", ha subratllat l'OCB.

De la mateixa manera, han argumentat que el canvi de data impulsat per "la dreta i l'ultradreta" del Consell de Mallorca respon "a raons estrictament ideològiques, de persecució de qualsevol símbol d'identitat del poble mallorquí i es basa en informes tendenciosos, parcials i de conveniència".

Per a l'organització cultural, el Consell "ha prescindit, en un exercici de sectarisme digne de millor causa, de les autoritats acadèmiques més solventes", en particular d'historiadors de trajectòria contrastada de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que "s'han manifestat reiteradament de forma molt majoritària a favor del dia del 31 de desembre".

"El 12 de setembre és una Diada inventada, postissa, sense arrelament algun, no sentida com a pròpia pels mallorquins. El 31 de desembre és una Diada que se celebra des de fa gairebé 800 anys, que remet al moment fonamental com a poble de Mallorca i és sentida com a pròpia pels mallorquins d'ara i de sempre", han sentenciat.