La matinada d'aquest 28 d'agost, a Cuéllar (Segòvia) s'ha registrat una mínima de 1,6ºC.
MADRID, 28 Ago.
El últim diumenge d'agost ha estat marcat per la inestabilitat ja que s'han produït precipitacions abundants, sobretot a l'est peninsular, així com vents de fins a 122 km/h a les Balears, amb ratxes també elevades a Catalunya, i mínimes de 0ºC als Pirineus, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
En el cas de les precipitacions, una vintena de la xarxa d'estacions principals de l'AEMET van registrar valors elevats el dia 27 d'agost. En concret, el portaveu de l'AEMET, Josep Lluís Camacho, ha destacat els totals superiors als 100 litres assolits a Escorca-Son Torrella i Sóller a la Serra de Tramuntana i litoral nord de Mallorca.
També hi va haver entre 60 i 100 litres en nombrosos punts de Mallorca i Menorca. Moltes d'aquestes precipitacions van registrar intensitats elevades com, per exemple, els 56 litres caiguts en una hora a Sóller o els 55 de Mercadal a Menorca. La intensitat més elevada en 10 minuts correspon als 33 litres caiguts a Pollença-Poliesportiu.
A Catalunya, destaquen els 64 litres registrats a Sant Pau de Segúries, al Prepirineu de Girona, així com els 63 litres a Maçanet de Cabrenys (a l'Alt Empordà) i els 58 litres de Vilassar de Dalt, al litoral de Barcelona (Maresme). En aquesta última localitat van caure 40 litres en una hora, com ha puntualitzat Camacho.
A Pirineu i Prepirineu de Huesca, ha mencionat les xifres registrades a Seira (amb 60 litres), Benasque (amb 56) i Cerler (amb 49). En el cas de Seira van caure 45 litres en només una hora, segons ha precisat el portaveu.
El diumenge també ha estat marcat per ratxes màximes registrades a la xarxa d'estacions principals de l'AEMET, el portaveu ha enumerat els 122 Km/hora a Capdepera - Far, els 120 km/h a Serra de l'Alfabia i els 108 km/hora a l'aeroport de Son Sant Joan, tots a l'illa de Mallorca ja que les ratxes de vent fort van afectar "de manera molt significativa a molts punts d'aquesta illa".
A zones altes de sistemes muntanyosos, ha destacat els 107 km/hora de Cerler a Huesca i els 104 de Serra Nevada. El portaveu de l'AEMET també fa referència a la tramuntana a Girona, on es van assolir 103 km/hora d'Espolla, mentre que Les Alberes i el Cierzo-Mistral al vessant de l'Ebre i Maestrazgo-Ports de Beseit està representat per 108 km/hora de Fredes i Villafranca a Castelló, Moesgueruela, Caspe i Calanda amb valors entre 108 i 90 km/hora.
En el capítol de les mínimes del dia 27, es va arribar als zeros graus (ºC) a Cap de Vaquèira al Vall d'Aran i valors molt propers a la gelada a Cerler i Astún a Huesca i Port Aine a Lleida. Totes aquestes estacions són de muntanya.
Al Sistema Central, l'AEMET enumera les dades assolides a la Covatilla (amb 2,5ºC), el Port de Navacerrada (3,6ºC), Pajares a la Cordillera Cantàbrica (4,7ºC) i Serra Nevada (4,9ºC). Al Pirineu la neu ha fet aparició a cotes superiors als 2.400 metres.
Aquesta tònica s'ha mantingut en la matinada d'aquest dilluns 28 d'agost amb valors molt similars a estacions de muntanyes i descens de les mínimes a la meseta nord, com els 1,6ºC assolits a Cuéllar (Segòvia).
Per contrast, aquesta nit passada s'han viscut nits tòrriques a Faro de Carboneres (Almeria) amb 26,1ºC de mínima i nits tòpiques al litoral mediterrani d'Andalusia i Múrcia, Alacant, Eivissa i Mallorca. A les Canàries, la nit ha estat tòpica a molts punts i Sant Bartolomé de Tirajana ha registrat una nit tòrrida amb 25,5ºC graus.
Quant a les màximes, el portaveu ha afirmat que "la notícia és que per fi no hi ha temperatures màximes per sobre dels 40ºC". A la Península, hi va haver màximes per sobre dels 33 graus "només a Andalusia i Múrcia, destacant com a punts calents les províncies de Màlaga i Almeria amb 36,8ºC a Rincón de la Victoria (Màlaga), Algarrobo (Màlaga) amb 35,9ºC i l'Ejido (Almeria) amb 35,5ºC. A Tablademida (Sevilla) van arribar als 34ºC.
En canvi, a les Canàries, les temperatures segueixen estant per sobre del normal per a l'època, com reflecteixen els 34,4ºC de Sant Bartolomé-Tirajana, a Gran Canària.
Aquesta setmana, a cavall entre agost i setembre i en la que comença la tardor meteorològica, serà més freda del normal per a l'època de l'any en gairebé tot el país. Hi haurà un ascens tèrmic durant els primers dies, però podria tornar a refrescar de cara al cap de setmana.
Serà també una setmana plujosa a l'extrem nord peninsular, amb precipitacions que s'estendran a altres punts del nord i est de la Península i a les Balears. Durant els últims dies de la setmana, encara amb incertesa, és possible que plogui en àmplies zones del país.