• dilluns 5 de desembre del 2022

March: "No hi ha cap sentència del TSJIB que ens obligui al 25%" de castellà a les aules

img

PALMA, 27 Set.

El conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha remarcat aquest dimarts que està "a favor de la legalitat" i "a favor del plurilingüisme". "No hi ha cap sentència ni del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB), ni del Tribunal Suprem, ni del Tribunal Constitucional que ens obligui a aquest 25%" de castellà a les aules, ha assenyalat.

< p> March ha destacat aquesta qüestió al ple del Parlament, després que el diputat de Vox-Actua Balears Sergio Rodríguez li hagi preguntat si pensa aplicar el 25% de castellà a les aules de les Illes.

El conseller ha recordat que, en aquests moments, hi ha 10 famílies que reclamen a la Justícia de Balears aquest 25%, tot i que també ha apuntat que són els consells escolars --on hi ha les famílies representades-- els que aproven els projectes lingüístics dels centres educatius.

"Ni tenim sentències, ni es margina les famílies, ni hi ha cap plantejament que digui que anem en contra de la legalitat", ha ressaltat March. "Volem estudiants i ciutadans plurilingües", ha afegit.

Per la seva banda, el diputat de Vox ha assegurat que "sí que hi ha sentències del Tribunal Suprem" i ha recordat que la Llei d'Educació de les Balears està recorreguda per la seva formació. "Esperem que el temps ens doni la raó", ha apuntat.

Rodríguez ha afirmat que "Vox no ha vingut a defensar el castellà", sinó a defensar "els drets". Els drets "no són ni de les llengües, ni dels territoris. Són de les persones que usen aquestes llengües o viuen en aquests territoris", ha emfatitzat.

El conseller ha conclòs assegurant que les dades "diuen" que la competència comunicativa del castellà i del català és similar a les Illes, però en la competència oral és superior el castellà. "Sense l'escola, el català hauria desaparegut", ha subratllat.

Finalment, el conseller March ha demanat que "la guingueta d'Ayuso que ha deixat Toni Cantó", en referència a l'Oficina de l'Espanyol, sigui per a Vox.

D'altra banda, el conseller d'Educació i Formació Professional ha assegurat aquest dimarts que el decret de transport escolar en què treballa el Govern suposarà “un canvi substancial en molts sentits ".

Així ho ha indicat el conseller, davant la petició de la diputada del PI-Proposta per les Illes Balears Lina Pons, que ha insistit en la necessitat d'implantar el transport post obligatori gratuït per a estudiants de FP i de batxillerat.

March ha explicat que el Govern ja ha incrementat les places del transport escolar obligatori i ja s'han implantat convenis amb ajuntaments sobre això. També ha detallat que s'han incrementat els pressupostos del transport escolar -són més de 12 milions d'euros- per a l'educació obligatòria i amb places per a la post obligatòria. La proposta del decret, segons ha dit, suposarà un increment de més de 2,5 milions d'euros.

"El transport és un problema important i estem treballant per ara i de cara al futur", ha indicat March, que ha reconegut i agraït la "perseverança" de Pons amb aquest tema.

La diputada d'El PI ha lamentat que "la situació no ha canviat res" malgrat la seva insistència al conseller amb aquesta qüestió. "Quan el 2021 li vaig fer una pregunta oral em va contestar el mateix exactament que em contesta avui", ha criticat.

Notícies més vistes Avui