• divendres 2 de desembre del 2022

March sosté que no hi ha cap sentència "aplicada a les Balears" que obligui a fixar un 25% de classes en castellà

img

PALMA, 8 Set.

El conseller d'Educació i Formació Professional del Govern , Martí March, ha sostingut aquest dijous que "no hi ha cap sentència" que obligui a fixar en un mínim del 25 per cent les hores lectives en castellà "aplicat a Balears".

Així ha el conseller, durant una roda de premsa, va respondre a una pregunta dels mitjans sobre les demandes de l'associació de professors PLIS i diverses famílies que sol·liciten que almenys el 25% de l'ensenyament dels seus fills sigui en castellà.

D'aquesta manera, el conseller ha donat a entendre que considera que la sentència del Tribunal Suprem sobre el sistema educatiu a Catalunya no seria extensiva a les Balears. "Una cosa és el que passa a Catalunya i una altra és el que passa a Balears", ha apuntat.

March ha afirmat que són "absolutament respectuosos amb la legalitat" a Balears, on la normativa autonòmica el que fixa és un mínim del 50 per cent de les classes en català --el conegut com a decret de mínims, que es va blindar a la Llei autonòmica aprovada aquest any--.

En aquest sentit, el conseller ha expressat el seu “respecte” per la tasca dels consells escolars de cada centre, recordant que són ells els qui aproven els projectes lingüístics, i explicant que la inspecció educativa comprova que els han fet “respectant la legalitat”. "No som antisistema", ha dit.

Per això, en relació amb els procediments judicials oberts a Balears, March s'ha limitat a indicar que "quan hi hagi una sentència que obligui" el Govern , donaran "una resposta al respecte". A més, ha diferenciat entre la “resposta judicial” i la “política”, i aquesta última serà sempre “defensar el model lingüístic escolar” actual. "Si no hi estem d'acord, recorrerem", ha afegit.

March ha insistit que lʻobjectiu del sistema educatiu a Balears és que en acabar lʻetapa obligatòria lʻalumne tingui "coneixements i competències similars en català, castellà i una tercera llengua”. Segons ha informat, els resultats actuals indiquen que hi ha un equilibri entre castellà i català als nivells de competència escrita però no a la competència oral, que és més alta en castellà.

Notícies més vistes Avui