Margalida Solivellas: "A canvi de no tancar IB3, Vox vol imposar el seu criteri".

Margalida Solivellas:

L'excorresponsal de TV3 a les Balears critica que les agendes de Madrid i Barcelona releguin altres territoris a papers secundaris.

Solivellas destaca que es continua comptant el nombre de turistes com a compte de resultats sense valorar beneficis o perjudicis.

PALMA, 8 d'octubre.

L'excorresponsal de TV3 a les Balears, Margalida Solivellas, ha advertit que Vox, a canvi de no tancar IB3, que hagués estat el seu primer objectiu, "voldrà imposar el seu criteri" en l'ens públic.

Solivellas, que acaba de publicar 'Illes escapçades' (La Campana), sosté en una entrevista concedida a Europa Press que el control sobre la radiotelevisió pública serà "la eterna lluita al llarg de la legislatura".

"Caldrà veure fins a quin punt la presidenta del Govern, Marga Prohens, es sotmet als desitjos de Vox. Jo crec que si fos per ella i per altres membres de l'Executiu hi hauria coses que no es farien", reflexiona la que fou corresponsal de la radiotelevisió pública catalana a l'arxipèlag entre 1983 i 2022 fins a la seva jubilació.

En 'Illes escapçades', Solivellas examina, des d'una mirada sempre periodística --insisteix en determinats moments en aquest matís-- el recorregut de la societat de les Balears de les darreres quatre dècades des de l'economia, la justícia i la política fins a l'actualitat. En aquest recorregut temporal la periodista reconeix que els grans temes han anat repetint-se en un bucle.

Així, confessa no recordar les vegades que ha sentit dir a la classe política de cada moment que calia apostar per posar fre a l'activitat turística-- "moltes, moltes"-- o que era precís impulsar plans de desestacionalització, allargar la temporada, imposar moratòries als camps de golf o estudiar el creixement de places.

"Per escriure el llibre he hagut d'escriure, repensar, investigar, fer trucades i em dono compte que hem tornat als mateixos debats de sempre, com un pèndol. I es segueixen comptant el nombre de turistes com a compte de resultats sense explicar els beneficis o els perjudicis", critica. Només ha vist un arxipèlag en constant creixement, afegeix.

En tot cas, admet que sí que ha hagut polítiques en determinats moments encaminades a posar fre a la indústria turística o a mitigar-ne l'impacte, almenys des del punt de vista legislatiu. "S'han creat parcs naturals, s'han frenat urbanitzacions en paratges verge o s'han impedit camps de golf en determinades zones, però en general els grans interessos ja saben quins camins seguir per sortir-se amb la seva", afirma.

Solivellas descriu al llibre la història de les Balears de les darreres quatre dècades com la història de les relacions entre la classe política i els poders econòmics que, d'una manera o una altra, sempre han anat de la mà. "Amb qui es fan les fotos en el dia a dia? Els governants poden rebre un dia una plataforma ciutadana, però això és puntual. Els altres tenen més contacte directe i habitual. Això ha estat així sempre i amb tots els governs. En general s'han tractat bé entre ells", apunta.

Al llarg de la seva carrera, Margalida Solivellas s'ha enfrontat al repte de explicar a través de les seves cròniques la realitat de l'arxipèlag a la societat catalana a través de TV3, tot i que assegura que sempre ho ha fet tractant que el reportatge o la peça informativa servís tant per als telepectadors de Catalunya com de les Balears.

L'experiodista defensa en aquest punt la necessitat d'una relació més fluïda i quotidiana, des del punt de vista informatiu, entre les Balears, la Comunitat Valenciana i Catalunya, i que anés més enllà de l'escàndol o el gran titular.

"Tenim molts temes en comú: el turisme, la gentrificació, la problemàtica dels creuers, les cales on s'ha edificat, zones de turisme d'excés. 'Illes escapçades' o territoris, d'aquesta manera, decapitats, n'hi ha molts", sosté.

Solivellas, no obstant això, lamenta que en les agendes informatives marcades per Madrid o Barcelona impedeixin sortir-se de la "voràgine informativa" que en certs moments relega alguns territoris a la categoria d'actors secundaris.

Com a corresponsal de la radiotelevisió pública catalana a les Balears, Margalida Solivellas ha viscut i explicat en les seves cròniques els inicis i el desenvolupament del procés de normalització del català, les protestes contra l'expresident del Govern, José Ramón Bauzá, sobre la llengua en l'ensenyament, i creu, en el context actual marcat pels pactes PP-Vox, que l'Executiu prefereix fugir de determinades confrontacions, fet que hauria motivat la designació, per exemple, d'Antoni Vera com a conseller d'Educació i Universitats. "Però els polítics a vegades actuen pensant en el dia a dia", matitza.

En tot cas, Solivellas sí que fa èmfasi en que al llarg de les dècades ha vist retrocedir la presència i ús del català a nivell social. "Abans es deia que als pobles es mantenia el català. Ara ja no. Cada vegada hi ha més gent que ve de fora i pel carrer escoltes molts idiomes i el català, el que menys. L'única manera de compensar aquest escenari és l'ensenyament i protegir la llengua més vulnerable, que és el català", argumenta.

"Havia de ser ara. Perquè estic fent periodisme", respon quan se li pregunta pel fet que el llibre hagi vist la llum a penes un any després de la seva jubilació. Solivellas considera "un regal" la proposta de l'editorial de contar en un llibre les seves experiències en la corresponsalia de TV3 a les Balears. "No és un llibre que pogués esperar dos o tres anys, no tindria sentit", explica.

De la seva carrera de 36 anys, Margalida Solivellas confessa que és complex extreure temes o moments amb què quedar-se, tot i que apunta que sovint són les històries més anònimes o apriori amb menor impacte les que li acaben deixant més commoguda, com un reportatge sobre la primera experiència dels pallassos de Somriure Mèdic a l'àrea d'oncologia infantil de Son Dureta.

Recorda igualment impactada la 'mare verda' omplint la plaça d'Espanya. "Aquelles històries causen molt més impacte que veure Urdangarín baixant per la rampa dels jutjats, perquè portàvem setmanes parlant d'això, de si baixaria per un costat o per un altre", conclou.

Tags

Categoría

Illes Balears