Notícies Balears.

Notícies Balears.

Marratxí sancionarà dos individus per abandonar 10 tones de restes d'obra a Es Garrovers i Camí de Son Sales.

Marratxí sancionarà dos individus per abandonar 10 tones de restes d'obra a Es Garrovers i Camí de Son Sales.

L'Ajuntament ha invertit més de 10.000 euros en la retirada de residus d'obra vessats il·legalment en les últimes setmanes

La Policia Local es troba vigilant les càmeres de seguretat i atura els cotxes i camions sospitosos de vessar material

PALMA, 20 Abril

L'Ajuntament de Marratxí sancionarà els pròxims dies a dos individus per l'abandonament de 10 tones de residus d'obres a la zona d'Es Garrovers i Camí de Son Sales.

En una nota de premsa, l'Ajuntament de Marratxí ha informat que ha invertit més de 10.000 euros en la retirada de residus vessats il·legalment al municipi només en aquests últims dos casos. L'actuació s'ha dut a terme aquesta setmana retirant els residus vessats a la urbanització de Cas Metge, concretament al Camí de Cas Capellets, situat a la carretera d'Es Garrovers.

Per dur a terme aquestes tasques s'han desplaçat a la zona operaris de Marratxí 21 i treballadors de l'empresa Melcior Mascaró amb un camió grua, a causa del pes de les sacs. A més, s'ha contractat de manera especial a l'empresa Adalmo, per retirar residus perillosos d'amiant.

El regidor de Neteja Viària de l'Ajuntament de Marratxí, Juan Antonio Estarellas, ha assegurat que "un vessament d'escombraries es pot considerar una sanció molt greu per diferents raons com la quantitat i el lloc concret on s'ha efectuat, a més de si és reincident". "Així mateix", ha afegit, pot haver-hi vessaments de productes químics líquids que són pràcticament impossibles de netejar i que comportarien les multes més elevades".

Des de l'ajuntament marratxiner fa temps que denuncien aquests vessaments a la zona. "Fa temps que treballem conjuntament amb la Policia, Marratxí 21 i medi ambient perquè es vagin reduint les aportacions d'escombraries, les zones estan bastant localitzades".

Segons els agents, el primer dels vessaments el va detectar un treballador del Consell Insular al Camí de Son Sales, quan un individu va treure fins a quatre sacs de restes d'obra del seu camió. Quan aquest va ser conscient que l'observaven i que fotografien la infracció, va tornar les restes al camió i va abandonar el lloc. Malgrat això, passada una hora, es van trobar les sacs al mateix lloc. La policia va prendre mostres de les restes que s'havien deixat i va registrar el camió prèviament fotografiat, on hi havia restes que coincidien amb el material abandonat. L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Marratxí emitirà els pròxims dies una sanció administrativa per al titular del vehicle.

El segon cas de vessament il·legal va ser detectat pels agents en un torn de vigilància a prop dels límits de Marratxí amb Bunyola, al Camí dels Capellets, a la zona d'Es Garrovers. Allà fins a set sacs van ser abandonats per un camió que circulava cap a les 03.00 hores de la matinada. Els agents van procedir a registrar la caixa posterior del camió, que es trobava buida, però on van trobar restes d'una rajola molt característica i que van identificar també al lloc del vessament.

"La policia ja ha notificat a l'infractor d'aquesta gran aportació d'escombraries que hi ha hagut a la zona d'Es Garrovers i s'està treballant per evitar i eliminar aquests vessaments de residus d'obres. Entenem que amb la recollida porta a porta s'aniran reduint aquest tipus de vessaments", ha conclòs el regidor.

Des de l'Ajuntament de Marratxí s'ha fet una crida al civisme i a la col·laboració de tots per mantenir el municipi net i s'ha recordat que el vessament de residus d'obra al carrer té una sanció de fins a 100.000 euros segons la gravetat dels vessaments i fins a 3.500.000 euros els molt greus, si es tracta de residus perillosos o contaminats de gran volum. La Policia Local de Marratxí sosté que les sancions poden augmentar repercudint als delinquents els gastos de neteja i recollida.

Els agents continuen la vigilància d'aquests casos, a través de les càmeres situades al carrer, a la recerca de camions amb càrrega d'escombraries que després circulin amb la caixa buida. A les persones que han estat citades a les dependències policials se'ls ha demanat que justifiquin amb albarans on han dipositat les restes d'obra i altres vessaments.

Des de l'Ajuntament s'ha recordat igualment que abandonar petits restes d'obra en els contenidors resulta un perjudici als usuaris i a l'empresa de recollida de brossa. A la 'deixalleria' de Marratxí es gestionen directament aquests residus.