Notícies Balears.

Notícies Balears.

Martínez defensa "la cultura per a tothom" en els Premis Ciutat de Palma.

Martínez defensa

PALMA, 20 Gen.

L'alcalde de Palma, Jaime Martínez, ha defensat aquest dissabte "la cultura de tots i per a tots", en el seu discurs amb motiu de l'entrega dels Premis Ciutat de Palma, que s'ha celebrat al Teatre Principal de Palma i que enguany, com a novetat, incorporen els guardons de les categories de novel·la i poesia en castellà.

L'entrega dels Premis Ciutat de Palma, iniciada a les 19.00 hores, ha estat presidida per l'alcalde, Jaime Martínez, i ha comptat amb l'assistència d'una àmplia representació institucional, de l'àmbit de la cultura, música, arts plàstiques i escèniques, i del teixit associatiu, sectorial, sindical i empresarial.

En l'acte, presentat per Marta Jaume i Pere Sánchez, s'han lliurat els guardons corresponents a cada una de les diverses modalitats del certamen -aquesta edició, ha mantingut totes les categories ja existents i, a més, ha incorporat dues noves modalitats: els premis de novel·la i poesia en llengua castellana-, a partir dels dictàmens emesos pels jurats qualificadors.

El públic ha pogut gaudir de la posada en escena de la peça 'Les veus del passat', que ha comptat amb actuacions de representants de diferents cultures: Xim Colom ('foners'), Anabel Ramon (àrabs), Augusto Redondo (jueus) i Paula Rigo (cristians).

En la seva intervenció, Martínez ha explicat els principals punts del model que tracta d'impulsar el govern municipal en quant a la gestió cultural, i ha defensat "la cultura en lletres majúscules, que sigui, al mateix temps, la cultura de tots i per a tots, i la cultura del present i també del futur".

Seguint en aquesta línia, l'alcalde ha expressat el seu desig que Palma "vagi donant passos decidits i ferms cap a la consecució de l'estatut de capital mediterrània de la cultura".

De la fulla de ruta exposada per Martínez, cal mencionar, tal com ha assenyalat en el seu discurs, "la creació de nous equipaments i infraestructures que acullin exposicions i altres esdeveniments relacionats amb la cultura, en les seves diverses manifestacions", una prioritat a la qual ha afegit "l'optimització de les instal·lacions ja existents amb l'expectativa de fer-les cada vegada més accessibles".

Finalment, l'alcalde ha remarcat l'"honor indescriptible" que suposa per a l'Ajuntament de Palma i els seus regidors "tenir l'oportunitat de treballar intensament en la reivindicació del fet cultural a través de moltes iniciatives, entre les quals els Premis Ciutat de Palma ocupen un lloc de privilegi".

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha fet un exhaustiu recorregut a través de les societats i civilitzacions que, en successius moments, han convivit a l'illa i que, ha afirmat, han configurat "el caràcter i la personalitat del nostre poble, a més de deixar-nos el llegat d'un patrimoni arquitectònic i urbanístic únic i singular".

El Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la en català i el Camilo José Cela de novel·la en castellà, dotats tots dos amb 26.000 euros -els premis més importants en quantia-, han estat per a Maria Escalas Bernat per l'obra 'A la seva ombra' i Rodolfo Piovera per 'Un azul de frío' respectivament.

Mentre, 'Deixar de fer peu', de Marina De Cabo Pons, s'ha alçat amb el premi Joan Alcover de poesia en català; i el premi Rubén Darío de poesia en castellà ha estat per a Jesús Aguilar Marina, per l'obra 'Danzas de sombras'.

Així mateix, el premi Antoni Gelabert d'arts visuals ha estat per a Lara Fluxà per l'obra 'ARVA'; 'Dibuixant tebeos entre Eivissa i Barcelona (1937-2024)', de Joan Escandell Torres i Joan Miquel Morey Palou, s'ha alçat amb el Premi Ciutat de Palma de còmic; Miquel Serra ha conquista el premi Bonet de Sant Pere de música per la creació 'Les Hayas Arce' i el premi Margaluz d'arts escèniques ha estat per a Héctor Daniel Seoane Torres per 'Bad Moon'.

El premi Maria Forteza d'audiovisuals en modalitat documental ha estat per a Daniel Cuesta Centelles per 'Jo, Punk' i el Maria Forteza d'audiovisuals en modalitat curtmetratge, per a Miguel Ángel Duran Mas per 'BEN'. I, Gabriel Alomar Garau i Lluis Gené Gil s'han alçat amb el premi Montserrat Casas d'investigació, per l'estudi 'Amanecer: gènesi i originalitat d'una urbanització dels 30'.

Joan Cabot ha conquistat el premi Miquel dels Sants Oliver de periodisme per la feina '!Campeón! Un thriller pop'. I, Llorenç Payeras Capellà, el premi Caty Juan de Corral de gastronomia.

Finalment, el premi Guillem Sagrera d'arquitectura, dotat amb un total de 23.250 euros diversificats en tres quantitats de 10.500 (redacció de projecte), 10.500 (direcció d'obra) i 2.250 euros (direcció de l'execució de l'obra) ha estat per a OHLAB Architecture Lab per el projecte 'Paseo Mallorca, 15'.

La convocatòria dels Premis Ciutat de Palma d'enguany va finalitzar el seu termini d'admissió el 6 d'octubre -excepte per al premi corresponent a arquitectura-. Durant el procés d'inscripció es va registrar la participació de 2.628 treballs, molt per damunt dels 1.173 de l'edició anterior. A aquesta xifra cal afegir-hi els 15 projectes presentats al premi Guillem Sagrera d'arquitectura.

.