• dimecres 30 de novembre del 2022

Medi Ambient col·labora en una iniciativa científica per conèixer els canvis costaners de Balears

img

PALMA, 21 Jul.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la investigadora del Sistema d'Observació i Predicció Coster de Balears (ICTS SOCIB), Àngels Fernández-Mora, han presentat, aquest dijous, el primer sistema 'CoastSnap Balears' de ciència ciutadana per al seguiment de platges.

En una nota de premsa, la Conselleria ha explicat que està instal·lat a la platja de s'Amarador, al Parc Natural de Mondragó, i permetrà crear una base de dades de l'evolució de la costa amb imatges compartides de la platja, a més d'involucrar la ciutadania a el seguiment dels canvis que experimenta la platja amb l'objectiu de millorar la gestió i respondre al canvi climàtic.

Aquest projecte forma part de la iniciativa internacional 'CoastSnap' de ciència ciutadana, implantada a més de 35 països als cin continents, que permet ite obtenir imatges en platges on la instal·lació de sistemes de monitorització no és possible, promovent així la immersió de la societat dins de la investigació en dinàmica costanera.

"En aquesta era digital i amb una creixent conscienciació ciutadana cap als efectes de l'augment del nivell del mar i de canvi global a les zones costaneres, les institucions i la investigació poden treure profit de la interacció del ciutadà amb el medi per fer estudis que puguin ser beneficiosos per a la societat, generant coneixement per a la gestió, la prevenció i l'actuació davant de futurs escenaris", ha destacat la investigadora Fernández-Mora.

Mir, per la seva banda, s'ha mostrat "molt satisfet" perquè el projecte s'iniciï al Parc Natural de Mondragó, "posant en valor la importància que tenen els espais naturals protegits a l'hora de generar informació de rellevància científica que ens permeti preparar una resposta resilient als re tos de l'emergència climàtica”.

En aquest sentit, ha afegit, a més, que “involucrar la ciutadania dóna un plus de qualitat al projecte perquè també ajuda a conscienciar sobre la necessitat de mantenir aquests espais molt conservats". Finalment, el conseller ha confiat que el projecte atorgarà "dades molt útils sobre la dinàmica de la línia de costa del Parc Natural que ajudaran a planificar la gestió futura".

'CoastSnap Baleares' consisteix a la instal·lació d'un suport d'alçada i coordenades conegudes, on els usuaris poden col·locar el telèfon mòbil i fer una foto de la costa. Un cop feta la foto, els usuaris poden compartir-la per correu electrònic ([email protected]) oa través de les xarxes socials (@CoastSnapBal o #CoastSnapSamarador).

Les fotos s'utilitzaran per mesurar amb precisió els canvis a la platja i establir un registre a llarg termini de la posició de la costa i altres elements rellevants com les dunes o les acumulacions de Posidonia oceanica, permetent estudiar la dinàmica de la platja.

els resultats obtinguts a partir de les imatges enviades pels usuaris es publicaran periòdicament a les xarxes socials, ajudant la ciutadania a comprendre la utilitat de les dades, els processos dinàmics a la costa i la importància de la conservació de la platja.

>

Aquesta primera instal·lació formarà part d'una xarxa que la ICTS SOCIB té previst desplegar en els propers mesos a platges d'especial valor ecològic i d'interès científic de les Balears, incloent-hi el Parc Natural Marítim-terrestre Es Trenc-S alobrar de Campos.

'Coast Snap Balears' forma part de la Xarxa espanyola de la iniciativa internacional 'CoastSnap' desenvolupada en el marc del projecte 'Sentinelles de la Costa', liderat per la Universitat de Vigo, amb la col·laboració de la Universitat de Cadis, l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la ICTS SOCIB, i amb el suport de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

XOX

Notícies més vistes Avui