• divendres 2 de desembre del 2022

Medi Ambient i IRBI demanen la col·laboració ciutadana per rescatar exemplars de baldriga cendrosa

img

En aquesta època els pollets poden caure desorientats als nuclis urbans

PALMA, 8 Oct.

Conselleria de Medi Ambient i Territori i l'associació Iniciativa per a la Investigació de Biodiversitat de Balears (IRBI) han demanat la col·laboració ciutadana per rescatar exemplars de baldriga cendrosa, ja que en aquesta època els pollets poden caure desorientats als nuclis urbans. p>

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori aquest dissabte en nota de premsa, el Servei de Protecció d'Espècies, juntament amb l'associació IRBI i l'Acord per a la Conservació dels Albatros i Petrels (ACAP), han posat en marxa una campanya per minvar la mortalitat de baldrigues cendroses (Calonectris diomedea) que es poden trobar caigudes a terra als nuclis costaners.

La baldriga cendrosa és una au marina que viu a mar obert i s'acosta per criar a illes, illots i penya-segats del litoral, on realitza la posta d'un sol ou a finals del mes de maig o principis de juny. A mitjan octubre els pollets comencen a abandonar el niu i és quan, a causa de la inexperiència, es poden desorientar i ser atrets cap als nuclis de població propers a la costa amb la il·luminació artificial i caure. Així, poden ser atropellats o atacats per depredadors, com els gats. Per això, Medi Ambient i IRBI han recordat a la ciutadania que, en cas de trobar un exemplar de baldriga cendrosa en perill, s'ha de cridar 112 o al Consorci de Recuperació de Fauna de Balears (Cofib) per activar el protocol de rescat adequat. En cas d'haver de recollir-lo de la zona on es troba, cal agafar-lo amb compte i deixar-lo en una caixa ventilada fins que arribin els tècnics. En cas de trobar-lo mort, també és adequat comunicar-ho per tenir-ne constància.

Des del 2010, el Cofib ha atès 137 exemplars de baldriga cendrosa, 85 dels quals han estat pollets. La majoria d'aquests ho van fer per problemes relacionats amb la contaminació lumínica.

El Servei d'Agents de Medi Ambient col·labora en la vigilància per detectar pollets desorientats i en la distribució de la informació als nuclis urbans on més cauen les cries de baldriga cendrosa.

La baldriga cendrosa es distribueix al voltant de gairebé totes les illes d'Eivissa i Formentera, mentre que a Menorca es pot trobar a l'Oest, Nord i Sud-est. Pel que fa a Mallorca, les poblacions ocupen Cabrera i el sud-oest de la illa. Durant la migració aquest ocell es dispersa per l'oceà Atlàntic.

Notícies més vistes Avui