Notícies Balears.

Notícies Balears.

MÉS critica el canvi unilateral de la ubicació de la Ofrena Floral de la Festa de l'Estendard per part de Cort. MÉS critica el canvi "unilateral" de la ubicació de l'Ofrena Floral de la Festa de l'Estendard per part de Cort.

MÉS critica el canvi unilateral de la ubicació de la Ofrena Floral de la Festa de l'Estendard per part de Cort.

MÉS critica el canvi

PALMA 30 Des.

MÉS per Palma ha retret a l'Ajuntament de Palma que hagi decidit canviar de manera "unilateral" i "autoritària" la ubicació de l'Ofrena Floral de la 'Festa de l'Estendard', que se celebrarà el proper dilluns a la plaça de Cort.

La formació ecosobiranista ha assenyalat que aquesta decisió "vulnera" el que es recull en la normativa d'aquesta festivitat declarada Bé d'Interès Cultural (BIC), que especifica que l'ofrena es celebra a la plaça d'Espanya.

En aquest sentit, el BOIB que la va declarar BIC el 2007 recull que es sortiria de l'església de Sant Miquel i la corporació local es dirigiria posteriorment a la Plaça d'Espanya. "Aquí es fa l'acte principal d'aquesta jornada, l'ofrena de corones, per part d'entitats, institucions i de l'Ajuntament al monument de Jaume I", han remarcat des de MÉS.

La regidora de MÉS per Palma Kika Coll ha incidit en què el lloc "no és casual", ja que, a més de comptar amb l'única escultura pública de Palma a Jaume I -a qui aquest dia se li rendeix homenatge-, en aquesta zona estava situada la porta de Santa Margalida o Porta Pintada, per on el rei va entrar a la ciutat de Palma el 31 de desembre de 1229. "El que es pretén amb aquesta festa declarada BIC és reviure el seu recorregut des de la Porta Pintada fins a la Seu", ha matitzat.

Cal recordar que l'any passat l'ofrena es va celebrar a la plaça de Cort de forma accidental a causa de les obres de reforma de la plaça d'Espanya.

"Aquest any, el PP i l'alcalde de Palma, Jaume Martínez, ha decidit tornar a celebrar-la davant de l'Ajuntament, la qual cosa incompleix de fet el que s'ha recollit en el BIC de la 'Festa de l'Estendard'", ha recriminat Coll.

La representant local ha assegurat que "no es tracta d'un canvi menor, sinó substancial". Tot i això, ha reconegut que MÉS no és partidari de "fosilitzar les festes", perquè, des del seu punt de vista, aquestes "estan vives i els canvis es poden produir, sempre que l'Ajuntament els comuniqui al Consell de Mallorca i els justifiqui amb una memòria avalada per experts de prestigi que l'aprenguin".

La 'Festa de l'Estendard' es remunta als primers anys posteriors a la conquesta. Tots els canvis soferts al llarg dels temps l'han convertit en una de les festes civils "més antigues d'Europa", que s'ha anat modificant i adaptant a les noves condicions socials i culturals.

"El que no pot ser és que es facin canvis sense respectar el BIC i sense un consens social ampli. A aquestes alçades l'únic que hi ha és una moció de Vox aprovada al ple de gener que no va comptar amb el suport de totes les forces polítiques i que estava a l'espera d'un estudi. Lamentablement, els regidors no tenen constància de cap informe i el PP ha decidit seguir amb el canvi d'ubicació de la forma autoritària que el caracteritza", ha conclòs Coll.