• dijous 2 de febrer del 2023

Més de 1.000 xalets nous s'han edificat en els darrers sis anys en sòl rústic a Mallorca

img

Terraferida proposa una moratòria "immediata" de construccions residencials en sòl rústic

   Un total de 1.002 habitatges nous s'han edificat i 1.052 més s'han ampliat en els darrers sis anys en sòl rústic a Mallorca, segons un estudi dels canvis territorials a l'illa entre el 2015 i el 2021 presentat aquest dimecres per Terraferida.

   En total es han transformat 4,1 km2 (411 hectàrees) en els darrers sis anys, fet que suposa tres vegades la superfície de tot el centre històric de Palma. Concretament, les noves construccions han consumit 3,53 km2, mentre que les ampliacions han consumit 0,58 km2.

   D'acord amb aquest estudi, la superfície mitjana ocupada per cada habitatge és de 3.500 m2, cosa que multiplica per 11,5 els 300 m2 permesos per a l'edificació.

     La superfície ocupada per nous habitatges unifamiliars està encapçalada pels municipis de Santanyí, Manacor, Felanitx, Campos, Ses Salines i Llucmajor. "L'autopista Llucmajor-Campos ha ajudat això d'una manera súper impactant", ha assenyalat el portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, a la roda de premsa de presentació de l'estudi.

El representant de l'entitat ha explicat que aquest tipus de construccions estan dirigides a un petit segment de població d'alt poder adquisitiu ia un mercat “supermilionari”. "No són classes populars precisament", ha afegit Adrover.

   "No hi ha cap comunitat autònoma de l'Estat, ni a Menorca, que permeti que hi hagi sòl rústic i vivenda. O vius a una urbanització o en un poble, però dispersar habitatges no ho fa ningú i no hi ha cap comunitat autònoma que permeti aquesta anomalia”, ha assegurat el portaveu.

D'acord amb Terraferida, aquest fenomen porta a un abandonament massiu dels usos agraris, la disminució de superfície agrària útil i una major dependència alimentària de l'exterior. A més, segons l'entitat, aquest procés d'urbanització comporta també la conversió de sítios tradicionals en habitatges de luxe, escampa els usos turístics dins dels espais rurals i comporta un consum "desmesurat" de recursos com l'aigua i l'energia .

   Per tot això, l'entitat urgeix la societat a prendre nota de la d'aquestes dades, especialment davant l'actual context de crisi, atès que el sòl fèrtil és un recurs bàsic i escàs que hauria de estar estrictament protegit, com ho està en alguns països de la UE”.

PROPOSTES DE L'ENTITAT

   Davant d'aquesta situació, Terraferida ha plantejat una moratòria "immediata" de construccions residencials en sòl rústic i la protecció "definitiva" del sòl rural, a més d'un nou Pla Territorial Insular (PTI) que el protegeixi de manera efectiva i privilegii els seus usos agraris, naturals i educatius.< /p>

   També ha reclamat un pla de rehabilitació d'habitatges dins de els centres històrics dels pobles i ciutats de Mallorca amb criteris socials i que es reforci de manera significativa la inspecció del lloguer turístic i l'Agència de Defensa del Territori per combatre també la il·legalitat.

Notícies més vistes Avui