• dijous 2 de febrer del 2023

Més de 262.000 persones es van situar en risc de pobresa i exclusió social el 2021 Balears, segons EAPN

img


PALMA, 14 Oct.

Més de 262.000 persones es van situar en situació de risc de pobresa i exclusió social el 2021 a les Balears, segons l'Informe de l'Estat de la Pobresa a les Illes 2022, que ha estat elaborat per la Xarxa per a la Inclusió Social (EAPN).

Percentualment, amb les primeres dades oficials sobre pobresa de què es disposa des que esclatés la pandèmia de la COVID, que el passat any 2021 hi hagués de 262.000 persones en risc de pobresa o exclusió social, significa un increment "molt significatiu" de l'indicador AROPE, que passa del 20 al 22,4%.

Malgrat aquestes xifres, el nombre de persones en risc de pobresa i exclusió social a les Balears es va mantenir l'any passat per sota de la mitjana nacional.

Aquesta mateixa taxa AROPE recull que la pandèmia ha deixat més persones per sota del llindar de la pobresa, passant a situar-se en el 17,6%, cosa que en termes absoluts significa que el 2021 hi va haver a les Illes 207.000 persones amb ingressos inferiors al 60% de la renda mitjana.

Dins d'aquest col·lectiu, hi ha que assenyalar que un nou per cent de balears es troben en risc de pobresa extrema; o dit altrament, a les Illes hi ha 108.000 persones que viuen amb ingressos inferiors al 40 per cent de la mitjana de renda nacional.

En aquest punt, cal destacar que, per al 2021, el llindar per considerar que una llar es troba en situació de pobresa severa va ser de 6.355 euros per unitat de consum cada any; és a dir, que cadascú havia de subsistir amb 281 euros mensuals en el cas d'una família de dos adults i dos menors, o de 530 euros si vivia sola.

En qualsevol cas, durant la presentació de l'informe de la pobresa a les Balears el 2022, el president de l'EAPN a les Illes, Xavier Torrens, ha posat èmfasi que les xifres presentades aquest divendres "serien molt pitjors si no s'hagués desplegat, des de tots els nivells de l'administració, les mesures i polítiques de l'anomenat escut social”. A tall d'exemple, Torrens ha assegurat que "sense el paper del sector públic, a hores d'ara a les Balears hi hauria 171.000 pobres més".

Per la seva banda, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, s'ha mostrat disposat a “treballar per, entre tots, trobar una solució conjunta a aquesta situació, que permeti tenir una societat més igualitària i democràtica”. "És el moment de coordinar-se i ser solidaris per poder afrontar una situació com l'actual, en què calen mesures valentes per aconseguir que la igualtat d'oportunitats sigui un dret a les Balears i que la inclusió social sigui real".

Notícies més vistes Avui