• divendres 2 de desembre del 2022

Més de 400 metges reclamen a Salut solucions a la "situació alarmant" de l'AP davant la "incapacitat" de la gerència

img

PALMA, 7 Jul.

Els coordinadors dels centres de salut de salut Balears han registrat a la Conselleria de Salut i Consum una carta signada per 423 metges de 44 centres de salut reclamant que el departament que dirigeix ​​Patricia Gómez atengui les reclamacions que la gerència ha estat "incapaç" d'abordar davant la "alarmant situació" de l'Atenció Primària.

En nom dels facultatius signants, Gorka Iriarte i Alfonso Ramón, han presentat a la seu de Simebal la carta en què proposen fins a una dotzena de mesures per a pal·liar la situació i millorar la qualitat assistencial.

De la dotzena de mesures, els facultatius han ressaltat un pla de xoc per impulsar una reactivació horària de consultes davant la manca de personal substitut, fixar un límit de 25 consultes al dia i una redistribució de tasques entre els dist més estaments de l'Atenció Primària.

Més detalladament, els metges han proposat, davant la saturació de les consultes per les baixes o les vacances, concentrar la feina en una jornada més reduïda, fins a les 15.00 hores o fins a les 17.00 hores per completar les jornades laborals.

Els representants han subratllat el consens "mai vist" que s'ha aconseguit entre els metges d'Atenció Primària en un escenari de "fartatge". Els metges, han explicat, reclamen principalment més temps per poder veure els pacients.

Segons han argumentat, la situació ideal és poder dedicar uns deu minuts a cada pacient i fins a un màxim de 25 pacients al dia.

Tot i això, han lamentat, les agendes "s'estiren com un xiclet" i es donen casos de facultatius que han arribat a atendre 60 persones en una jornada.

Atenció Primària, han posat èmfasi, arrossega un problema de falta de professionals a què ara se sumen les baixes, les vacances i les jubilacions sense relleu.

Així, han advertit, cada any es jubilen unes 20 persones i en 2024 està previst que es jubilin uns 40 professionals. "Si a curt termini no es reverteix l'actual situació, hi haurà un problema seriós", han advertit.

Notícies més vistes Avui