Més de 50 dones manifesten a Palma per "reivindicar la nit" i "el fi de les violències sexuals".

Més de 50 dones manifesten a Palma per

PALMA, 24 Nov.

Més de 50 dones, vestides amb roba lila, negre i, o bé, de bruixa, han participat aquest divendres, a Palma, en la manifestació nocturna no mixta, convocada pel Moviment Feminista de Mallorca, per "reivindicar la nit" i "la fi de les violències sexuals".

Segons ha informat una de les portaveus del Moviment Feminista de Mallorca, Maria José Busquets, en declaracions a Europa Press, aquesta manifestació, que ha començat a les 21.00 hores a la plaça París de Palma, celebra enguany 2023, la seva VIII edició, sota el lema 'Els carrers són nostres' (Els carrers són nostres).

La manifestació d'aquest divendres segueix la tradició iniciada pel Col·lectiu Geneta, que recuperava l'esperit de les feministes dels anys 70.

"Per aquelles dates, va haver-hi un repunt de casos de violències sexuals a Anglaterra. Un fet davant de què la Policia de l'època va recomanar a les dones no sortir als carrers. Les feministes es van negar i van omplir-los de manifestacions massives", ha explicat Busquets. "Aquest és l'esperit que avui recuperem", ha subratllat.

La manifestació continua a aquesta hora per algunes de les principals carrers de Palma i finalitzarà davant dels Jutjats de Palma de Via Alemanya, on es durà a terme una 'performance' en què es representarà un aquellare i es llegirà un petit encanteri.

El finalitzar aquesta manifestació antimachista i antipatriarcal davant dels Jutjats, ha explicat la portaveu del Moviment Feminista de Mallorca, és un gest "simbòlic", ja que "la d'aquest divendres està més enfocada a denunciar les violències sexuals".

Busquets ha assenyalat que "on hi ha hagut poc més de fricció en aquest sentit ha estat amb el sistema judicial, a qui, durant anys, se li requeriment que posés el consentiment en centre, cosa que ha aconseguit la anomenada 'Llei del sol sí és sí'".

Una norma, la 'Llei del sol sí és sí' que, ha reiterat, "no és perfecta, ja que a la possibilitat de reduir penes i excarceracions se li haurien haver donat més voltes, però té dos punts que són molt bons, com ara que es posi el consentiment en centre i que es donin recursos de prevenció, com els centres de crisi".

Aquestes últimes, qüestions "fonamentals" per a les feministes, especialment, atenent que el 2023 ha estat "terrible" a Balears, pel que fa a violència sexual es refereix, ja que, com ha recordat, "no ha hagut festa sense notícia d'agressió sexual".

A més, ha comentat que Balears ha liderat aquest any la taxa de denúncies per agressions sexuals; així com que l'assetjament per internet i l'accés a la pornografia ha augmentat en edats molt primerenques.

En aquest sentit, ha reconegut que al Moviment Feminista de Mallorca els preocupa les "possibles retallades" en matèria de prevenció i sensibilització, així com de coeducació, en els pressupostos, que aquests dies estan presentant les administracions.

Així mateix, ha expressat preocupació pels discursos "masclistes i negacionistes" que en els darrers temps s'estan escoltant, fins i tot, ha lamentat, per part de partits i de polítics, "com s'ha pogut apreciar aquests últims dies a Ferraz, on s'han sentit crits de 'maricó' o 'puta' per referir-se a ministres i ministres i s'ha vist nines inflables per degradar a aquestes últimes".

Finalment, el Moviment Feminista de Mallorca ha emplaçat a dones i homes a participar en la manifestació que, amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, ha organitzat aquest 25N, a les 18.30 hores, a Ses Estacions.

La manifestació d'aquest dissabte, que es durà a terme sota el lema 'Aturem el terrorisme masclista' (Parem el terrorisme masclista), recorrerà l'Avinguda Alemanya fins a la Plaça del Tub, on, en acabar, es llegirà un manifest.

.

Tags

Categoría

Illes Balears