Notícies Balears.

Notícies Balears.

Més de 70 entitats sanitàries signen el 'Pacte per la Salut de Balears' per "donar continuïtat" a la gestió del Govern. Més de 70 entitats sanitàries signen el 'Pacte per la Salut de les Illes Balears' per "donar continuïtat" a la gestió del Govern.

Més de 70 entitats sanitàries signen el 'Pacte per la Salut de Balears' per

PALMA 12 Nov.

El Govern ha presentat aquest dijous el 'Pacte per la Salut de les Illes Balears' amb el qual s'estableixen una sèrie de línies estratègiques del 'Pla de Salut' i al que s'han adherit més de 70 entitats del sector sanitari.

"La importància d'aquest pacte és donar continuïtat a les polítiques i a la gestió que es faci en matèria sanitària, perquè davant els reptes que el Govern té per davant no es pot permetre canviar contínuament el rumb", ha afirmat la presidenta del Govern, Marga Prohens, en l'acte de presentació del pacte.

El document recull les sis línies estratègiques en les quals els més de 250 participants, entre professionals sanitaris, agents socials, associacions de pacients, col·legis professionals i societats científiques, han participat en redactar i fer les seves aportacions.

El 'Pacte per la Salut', coordinat pel director general de IBSalut, Javier Ureña, defineix estratègies "estables" i "perdurables" en el temps per enfrontar els reptes sanitaris i estableix les línies estratègiques a desenvolupar en el futur 'Pla de Salut'.

"Aquest pacte ha de ser la base sobre el futur pla estratègic de Salut que ha de permetre aprofundir i concretar els acords i grans consensos als quals s'arriben", ha subratllat Prohens.

En aquesta línia, es proposa mantenir viu el document del 'Pacte per la Salut' amb l'objectiu de madurar noves línies i dialogar per integrar, si convé, més propostes consensuades.

El Govern es compromet a realitzar aquest anàlisi per incorporar totes les iniciatives que responguin de manera "eficient" i "sostenible" a les necessitats de salut dels ciutadans, prioritzar-les amb criteris de "factibilitat, oportunitat i eficiència", amb l'objectiu de "concentrar esforços i assegurar que les mesures arribin als ciutadans".

A més, en signar el pacte s'ha acordat establir un pla d'avaluació i seguiment de l'estat d'implantació de les propostes i crear els grups de treball o consulta necessaris per trobar les alternatives més viables i adaptades al context balear.

El document recull les sis línies estratègiques que cadascun dels sis grups ha acordat durant cinc mesos d'intens treball i diàleg en aquest document conjunt, que estan enmarcades en un pacte polític i social assolit per "garantir una atenció sanitària de qualitat, eficient i moderna i que definirà el futur i la ruta de la sanitat balear durant la pròxima dècada".

Aquestes línies són el resultat del diagnòstic de la salut per enfrontar els reptes del futur. Aquestes sis línies estratègiques defineixen les prioritats en les estratègies que la Conselleria de Salut ha de desenvolupar.

D'una banda, hi hauria el reconeixement, fidelització, estabilització i captació de sanitaris per enfrontar la manca de professionals. Entre altres qüestions, s'ha destacat que és necessari establir mesures d'avaluació i retribució del rendiment o de conciliació i flexibilitat laboral.

A més, es pretén modernitzar i reforçar l'atenció Primària i la capacitat de resolució assistencial i de prevenció. Aquí s'ha observat com necessari garantir l'accessibilitat a la cartera de serveis, promoure la salut i fer prevenció de les malalties amb perspectiva comunitària, avançar en la integració i en la interoperabilitat, disposar de plantilles dimensionades, crear infraestructures adequades i millorar tecnològicament.

Quant a l'abordatge de la cronicitat, s'aspira a implantar una atenció centrada en les persones i amb la integració de l'atenció social i sanitària. En aquesta línia s'han identificat tres àmbits d'actuació que engloben el pacient, la família, la comunitat, el model assistencial i la informació clínica i la presa de decisions.

Un altre dels aspectes als quals es prestarà atenció serà la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i el foment d'hàbits de vida saludables. Aquesta línia estratègica preveu la formació en matèria de promoció de la salut i prevenció de la malaltia o la planificació estratègica.

Igualment, es tractarà d'atendre els problemes de salut mental, potenciar la prevenció i l'atenció comunitària, per al que és necessari enfocar-se en promoure la millora de la coordinació dels recursos, eradicar l'estigma per motius de salut mental, impartir formació en matèria de benestar emocional i salut mental i potenciar la humanització.

L'increment de l'activitat programada, amb la reducció dels temps d'espera per les consultes amb l'especialista i les intervencions quirúrgiques, serà una de les prioritats. Les propostes acordades suggereixen estratègies conjuntes per a la gestió de la demanda i l'augment de l'oferta, així com una coordinació centralitzada de les llistes d'espera.

L'Hospital Universitari de Son Espases ha acollit l'acte de signatura del document, en el qual han participat més de 250 representants de 75 diferents institucions.

"S'ha posat la salut per davant de absolutament tot. Per això, en dos anys ha incrementat en 200 milions els pressupostos de Salut, 115 milions més el 2024 i 86 milions més per a aquest 2025", ha afegit.

Per acabar, Prohens ha emplaçat als representants del sector sanitari, amb aquest pacte, a treballar conjuntament en garantir la millor assistència sanitària als ciutadans de les Illes Balears.