Notícies Balears.

Notícies Balears.

MÉS per Mallorca critica el Consell per rebutjar crear un servei per accelerar la concessió de llicències municipals.

MÉS per Mallorca critica el Consell per rebutjar crear un servei per accelerar la concessió de llicències municipals.

Alzamora: "La solució no passa per obrir la porta a l'empresa privada sinó tot el contrari"

PALMA, 15 Març.

MÉS per Mallorca en el Consell ha lamentat que la institució insular hagi rebutjat crear un servei per agilitzar la concessió de llicències municipals.

Segons ha informat la formació aquest divendres en una nota de premsa, la iniciativa suposava "una alternativa a les intencions del PP d'externalitzar aquest servei i obrir la porta a l'empresa privada".

El portaveu ecosobiranista, Jaume Alzamora, ha considerat que la solució "no passa per l'externalització sinó tot el contrari", remarcant que "és necessari reforçar els serveis públics".

Segons Alzamora, tot i que la Llei d'Urbanisme de Balears (LUIB) estableix que el període màxim que té l'administració per a la concessió d'una llicència d'obres no ha de superar els tres mesos, la realitat és que segons dades del Col·legi d'Arquitectes de Balears, la mitjana del conjunt de Mallorca és de 16 mesos.

En aquesta línia, ha assenyalat que alguns municipis, com Sóller o Llucmajor, superen aquest temps i resolen la concessió en més de dos anys. "Aquesta situació de retard i col·lapse està generalitzada en la pràctica totalitat dels municipis de l'illa", ha remarcat el portaveu.

A més, ha assenyalat que alguns municipis "només disposen d'un arquitecte municipal un parell d'hores a la setmana", una dotació "clarament insuficient" per resoldre dins del termini i de la forma oportuna el volum d'expedients que es sol·liciten sense llicència.

En aquest sentit, ha continuat, "si bé la solució seria augmentar la presència d'arquitectes municipals, molts ajuntaments, especialment els més petits, no ho poden assumir tenint en compte que el seu pressupost no ho permet".

Per això, la proposta de MÉS contempla la implicació del Consell, argumentant que en les seves obligacions figura oferir suport tècnic, econòmic i tecnològic als ajuntaments. En concret, la moció instava al Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local a crear un servei per al tràmit de llicències urbanístiques municipals per als ajuntaments amb els arquitectes tècnics dels quals disposa el Departament.

La proposta també contemplava explorar amb el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears vies de col·laboració amb la intenció de signar un conveni que permeti "fer tot el treball previ de revisió d'un projecte i lliurar-lo tècnicament i documentalment complet, deixant en mans del Consell la revisió urbanística".

Amb tot, Alzamora ha posat l'accent en què el retard en la concessió de llicències ha fet augmentar la "desafecció" de la ciutadania cap als ajuntaments i, en conseqüència, amb el conjunt de l'administració pública. "És necessari recuperar la credibilitat de les institucions i oferir alternatives reals i que en cap cas suposin deixar en mans de l'empresa privada allò que ha de fer directament l'administració", ha conclòs.