• dimecres 30 de novembre del 2022

MÉS per Mallorca demana augmentar la fiscalització dels comptes de la Casa Reial

img

PALMA, 28 Jul.

MÉS per Mallorca ha presentat, aquest dijous, una Proposició No de Llei, registrada al Parlament, per augmentar la fiscalització dels comptes de la Casa Reial.

A través de la iniciativa, la formació també sol·licita despenalitzar els delictes d'injúries i calúmnies contra la Monarquia, recuperar el Palau de Marivent i celebrar un referèndum, entre d'altres.

En una nota de premsa, MÉS ha subratllat que la visita dels Reis a Mallorca és, any rere any, "un intent de rentat de cara d'una institució arcaica, avui dia absolutament desfasada, allunyada de la ciutadania i en els darrers temps molt espatllada pels continus escàndols públics” als quals s'ha vist sotmesa.

En primer lloc, MÉS ha considerat que atesa la trajectòria de la institució és "obvi que cal" investigar l'origen de la fortuna dels Borbons i les "irreg ularitats" als comptes del rei emèrit.

Per això, han reclamat un canvi legislatiu que permeti fiscalitzar els comptes de la Casa Reial i obligar el cap d'Estat a comparèixer davant el Congrés dels Diputats. També, segons MÉS, cal una modificació de la Llei General Pressupostària perquè el Govern hagi d'afegir annexos als pressupostos per aclarir quants diners de diferents partides acaben sent destinats de forma indirecta a la Prefectura l'Estat.

Segons el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, "cal acabar amb la impunitat de la família Borbó de la qual el rei emèrit ha abusat fins a límits insultants", a qualsevol ciutadà de l'estat se li ha de poder exigir les responsabilitats jurídiques oportunes. "La constitució no pot ser una excusa per tapar la corrupció de la Monarquia", ha afegit.

En segon lloc, MÉS per Mallorca reclama la urgent despenalització dels delictes d'injúries i calúmnies. Així, és "vital" per a la salut democràtica la despenalització d'aquests delictes, atès que "no és comprensible que la institució de la Corona no pugui ser criticada, quan la crítica i la sàtira a qualsevol institució de l'Estat hauria de formar part de la normalitat”, ha assegurat el diputat de MÉS Joan Mas 'Collet'.

En tercer lloc, el retorn del Palau de Marivent. És obvi i de justícia que la gestió i l'ús del Palau ha de tornar a les institucions pròpies de Balears” per tal de reparar la situació i complir amb la voluntat dels Saridakis, la Família Reial ha de retronar a les institucions illenques l'ús de la finca i el Palau de Marivent", ha exposat Apesteguia.

Finalment, les dades sociològiques, el referèndum o l'abdicació. Segons Collet, la ciutadania que conforma les diferents nacions de l'Estat ha de poder triar sobre el model de l'Estat. Després de dècades de la transició, cal la celebració d'un referèndum vinculant per decidir el model d'Estat, entre Monarquia o República.

"Entenem que el model d'Estat es troba en dubte, no només per les forces polítiques republicanes sinó per bona part de la ciutadania", ha dit Apesteguia, per després afegir: "En qualsevol cas, i davant els bloquejos constants a la celebració d'un referèndum, hauria de ser el mateix monarca qui abdiqui a favor de una República".

Així mateix, MÉS ha demanat al Govern que recuperi les enquestes del CIS respecte a la Monarquia, atès que no es pregunta sobre la qüestió des del 2015, i així poder conèixer quina és l'opinió de la ciutadania sobre la institució per celebrar un referèndum vinculant per decidir el model d'Estat, entre monarquia o república.

Notícies més vistes Avui