• dijous 2 de febrer del 2023

Mir reclama polítiques comunes entre els territoris mediterranis per garantir la conservació del medi marí

img

PALMA, 30 Set.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha expressat la "necessitat imperiosa" " que tots els territoris que comparteixen espais marins mediterranis impulsin polítiques comunes de conservació de l'espai.

Mir ha participat, aquest dijous, en la conclusió institucional del col·loqui internacional 'Salvem la Mediterrània", centrat en la problemàtica de la proliferació de plàstics al mar, i que ha estat organitzat pels Consells Econòmics i Socials de les Balears, Catalunya i Occitània, que integren l'Euroregió Pirineus-Mediterrani.

En la seva intervenció, el conseller ha destacat que trobades com aquesta són "molt útils" per posar sobre la taula una sèrie d'experiències regionals, locals o individuals que són "indispensables" per resoldre les grans problemàtiques de l'actualitat.

< p> En aquest sentit, Mir ha reivindicat el full de ruta que el Govern balear ha definit des de l'any 2015 i que "va cristal·litzar" a la primera llei de residus de la comunitat autònoma.

conseller, la norma ha suposat "un abans i un després a nivell estatal" i ha recordat que encara s'estan desplegant iniciatives pioneres com la imminent prova pilot per implementar un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) d'envasos de plàstic a Formentera.

En cas de tenir èxit, ha afirmat, podria estendre's a la resta de l'arxipèlag i contribuir així a una reducció significativa de l'abandonament de plàstics al medi natural i marí.

El conseller ha subratllat, tot i això, la "necessitat imperiosa" que tenen els territoris que comparteixen espais marins d'escoltar-se i posar-se d'acord per aplicar polítiques de conservació del medi marí que superin l'àmbit regional.

"Si no treballem conjuntament, si no impulsem fulles de rutes conjuntes, serà més difícil garantir un bon estat de salut per a la Mediterrània”, ha afegit.

En aquest sentit, Mir ha felicitat els impulsors de la trobada per la constitució del Consell Econòmic i Social ( CES) de l'Arc Mediterrani.

La iniciativa, que s'ha donat a conèixer durant el col·loqui internacional, està impulsada pels CES de Balears, Catalunya i Occitània i inclou, a més, els CES d'Andalusia, Múrcia i de l'illa de Còrsega.

"És un exemple perfecte del tipus de sinergies que necessitem en aquests temps d'emergència climàtica", ha remarcat el conseller.

Per la seva banda , el president del CES de les Balears, Rafel Ballester, ha destacat l'aposta de les Illes per l'èxit d'aquesta jornada i ha valorat la necessitat que hi hagi una reunió anual dels CES de l'Arc Mediterrani.

A aquest sentit, ha ressaltat la importància d'un Observatori en xarxa, científic i multidisciplinar, en cooperació amb les institucions ucions, que ha estat un dels acords de la declaració que s'ha signat.

"Demanem als estats del Mediterrani la necessitat d'una conferència internacional per avançar en la lluita contra els plàstics, contra la contaminació i el canvi climàtic en general”, ha afirmat.

Per la seva banda, el director general de Residus i Educació ambiental, Sebastià Sansó, ha participat en una de les tres taules rodones que s'han celebrat a allò llarg de la jornada, centrada en les polítiques destinades a la reducció dels plàstics.

La delegació de Balears que ha participat a la trobada ha comptat també amb el director del Clúster Químic de les Illes (CliqIB), Joan Miquel Matas Rosselló; la coordinadora del Departament de sostenibilitat de Garden Hoteles, Erica García; la coordinadora del programa Balears sense plàstics, Tupa Rangel; l'investigador de l'IMEDEA Jorge Terrados; i la professora de recerca del Centre Oceanogràfic de Balears Salut Deudero.

XOX

Notícies més vistes Avui