Multa de 1,4 milions d'euros als propietaris d'un habitatge de Santa Eulària per realitzar una reforma sense llicència.

Multa de 1,4 milions d'euros als propietaris d'un habitatge de Santa Eulària per realitzar una reforma sense llicència.

IBIZA, 13 Nov.

L'Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha imposat una multa de 1,37 milions d'euros als propietaris d'una vivenda situada a prop del Polígon de Ca Na Palava per l'execució sense la corresponent llicència municipal d'unes obres de reforma integral.

Segons ha informat aquest dilluns el Consistori en un comunicat, es va procedir a la renovació de la coberta i instal·lacions i reforma i canvi d'ús de garatge a sala d'instal·lacions, així com a la reforma i ampliació d'un annex existent respecte de la vivenda principal.

A aquests fets, s'uneix la circumstància que la vivenda té una antiguitat anterior a 1956 i, per tant, està sotmesa a protecció patrimonial d'acord amb el Pla Territorial Insular (PTI), fet que ha agreujat la quantificació de la sanció imposada.

L'Ajuntament ha constatat com la propietat no ha complert amb les paralitzacions d'obres decretades i ha mantingut l'execució dels treballs un cop ja s'havia dictat l'ordre de paralització d'obres.

Els fets comprovats finalment han derivat en la determinació de la comissió de tres infraccions, una molt greu i dues greus, del règim urbanístic, el que, unit a l'import de les obres, motiva l'elevada quantia de la sanció. A més de la multa imposada, també s'ha ordenat la restitució al seu estat anterior dels elements modificats.

La propietat de la vivenda havia sol·licitat prèviament diferents autoritzacions, presentant una comunicació prèvia de les obres per a l'execució de petites actuacions d'escassa quantitat i tècnica senzilla en l'immoble.

Les diferents inspeccions van permetre comprovar que els treballs havien tingut una magnitud molt més gran i afectaven a més elements que els demanats pels propietaris, quedant fora de la cobertura de les llicències i comunicacions prèvies presentades.

A més, en diverses ocasions es va constatar la continuació dels treballs malgrat haver-se decretat la seva paralització provisional.

Segons els inspectors enviats, amb la excusa de treballs menors, s'havia procedit a la reforma integral de la vivenda existent, amb més de 400 metres quadrats de superfície construïda dividida en dues plantes. A més, s'havia procedit al canvi d'ús d'un garatge de 54,68 metres per a reconvertir-lo en una sala d'instal·lacions.

Llavors, es va ampliar lleugerament un annex, de manera que passava de tenir un dormitori amb un bany a disposar també d'una sala d'estar amb cuina.

En conjunt, el valor estimat dels treballs realitzats es va quantificar en més de 544.000 euros. Els treballs han suposat diferents infraccions, cadascuna de les quals dóna lloc a un import sancionador.

L'import principal correspon a les obres no permeses en un edifici amb protecció patrimonial, cosa que la Llei 12/2017 d'Urbanisme de Balears, en el seu article 184, permet sancionar amb entre un 200 i un 300 per cent del valor dels treballs (en aquest cas s'ha optat per fixar un 250 per cent), la qual cosa suposa 1.361.000 euros.

A això s'ha d'afegir una infracció pel canvi d'ús sense permís de l'annex, la qual cosa suposa una multa del 75 per cent del valor d'aquells treballs en concret, pel que s'estableix un muntant de gairebé 17.500 euros més.

La decisió municipal dóna també dos mesos de termini per a la reposició de la realitat física alterada. En cas de no fer-se, el Consistori podria imposar fins a 12 multes coercitives (que s'afegirien a la quantitat que ja ha de pagar), equivalents al 10 per cent del valor dels treballs realitzats.

A més, l'Ajuntament podria executar directament les obres i després repercutir el seu cost a la propietat.

.

Categoría

Illes Balears