• dijous 2 de febrer del 2023

Negueruela creu que cal "nivellar" el PIB balear "no per baixada d'uns sectors, sinó per creixement d'altres"

img

El conseller preveu que es mantinguin les bones dades d'afiliació malgrat la inflació i insisteix en què s'apugin els salaris

PALMA, 7 Ago.

El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, considera que la diversificació econòmica consisteix que "el Producte Interior Brut (PIB) s'anivelli, no per baixada d'uns sectors econòmics, sinó per creixement dels altres".

Així ho explica el conseller, en una entrevista concedida a Europa Press, a la que aposta per potenciar sectors alternatius al turisme a l'economia balear, sense que això vagi en detriment de l'activitat turística. "Jo el que crec que cal fer és treballar i diversificar millor, això no vol dir canviar el model, significa millorar-lo", remarca.

Com a exemples d'avenços realitzats per a la diversificació econòmica de les Illes, el portaveu esmenta la nova llei turística, la tasca en transició energètica feta des de la Vicepresidència del Govern o l'aposta per la Universitat de les Illes Balears (UIB). Respecte a la nova Llei de circularitat i sostenibilitat turística , aprovada el maig passat al Parlament, Negueruela veu que la resposta a aquesta normativa "és positiva" perquè, "més enllà de les critiques, socialment és clar que no calen més places, sinó millorar molt més les que hi ha ". "L'experiència ens diu que si es millora el que tenim i s'aposta per la qualitat, té un efecte directe en més despesa per turista i, per tant, podem mantenir els nostres nivells d'ocupació sense dependre tant de si n'hem de tenir 16 milions o 15 milions de turistes, perquè això et dóna un factor d'inestabilitat molt alt”, assenyala.

Després que les Illes hagin superat al juny el nombre de visitants respecte al mateix mes del 2019, amb ,4 milions, Negueruela opina que les dades "donen la raó" al Govern: "Si estem en plena ocupació sense més places turístiques, vol dir que no necessitem més llits per generar més ocupació".

< "Si apostem realment per la sostenibilitat, hem de fer un debat de límits i jo crec que la llei ho ha fet", indica el conseller, que recorda que seguir creixent en places suposa "tensionar" els serveis públics o el transport als mesos centrals d'estiu --juliol i agost--.

També en relació amb la nova llei, el conseller ressalta que les empreses turístiques de les Illes ja havien iniciat en els darrers anys una transformació cap a la sostenibilitat i la circularitat i, ara, "es tracta d'homogeneïtzar tot el sector perquè hi vagin tots en la mateixa" direcció" amb aquesta normativa.

Pel que fa al debat de limitar els vols a l'aeroport de Palma, el portaveu insisteix que el Govern no té les competències en aquesta matèria. "Sempre hem dit que caldria millorar més en la cogestió aeroportuària, sobretot per veure les arribades i les sortides, quan es concentren més i com afecta la pròpia logística", assegura.

No obstant això. , descarta comparar aquesta situació amb els límits que s'han establert als creuers a la capital balear, ja que "l'aeroport no només és la porta de l'entrada de turistes, els creuers sí". "És l'entrada de persones de les nostres illes que viatgen, persones que es desplacen a la península o persones que hi treballen", afegeix.

Tot i l'actual situació d'inflació, el responsable de Treball preveu que en els propers mesos es mantingui la tendència positiva a les dades d'atur i d'afiliació a la Seguretat Social. "Mai havíem tingut tanta ocupació a les nostres illes. Des del 2008 no teníem una taxa de desocupació tan baixa, estem en plena ocupació. Si hem arribat allà, no veiem que en els propers mesos puguem passar de sobte a un escenari diferent". , subratlla.

Segons Negueruela, setembre serà "un bon mes turístic" i el creixement del Producte Interior Bruts (PIB) de Balears serà "altíssim" aquest any. "Aquest mes el que ha demostrat és que Balears és la comunitat autònoma que té més capacitat de creació d'ocupació d'Espanya molt de llarg ia un nivell molt alt, perquè hem passat per primer cop les 600.000 persones afiliades a la Seguretat Social" , ressalta.

Davant la situació d'inflació, el conseller insisteix en la necessitat que s'apugin els salaris als treballadors, encara que reconeix que és un tema que han de pactar els agents econòmics i socials. "És clar que la inflació afecta les empreses, però també és clar que afecta els treballadors, per tant hi ha d'haver un equilibri", considera.

En aquest punt, assenyala que "és cert que les empreses de les Illes han de recuperar ingressos perduts d'aquests dos últims anys, però també és cert que els treballadors aquests dos últims anys han estat cobrant una prestació durant molts mesos i això és molt menys que el seu salari" ". "Jo el que crec és que cal buscar un equilibri, però si tu estàs repercutint als marges de preu una part de la inflació, encara que els ingressos no seran com s'havia previst, els treballadors tenen dret que s'augmentin els seus salaris . El que cal ser responsables és quant", conclou.

XOX

Notícies més vistes Avui