• dijous 2 de febrer del 2023

Negueruela: "Veig una Marga Prohens molt desnortada, perquè vol ser un dia Ayuso i un altre dia, Moreno Bonilla"

img

El conseller destaca la relació "positiva" entre els socis del Govern i veu "molt assumida" la cultura del pacte a les Illes

PALMA, 6 Ago.

El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, considera que a les Illes “no hi ha oposició”, ja que el Partit Popular (PP) “no té un projecte de Balears”. "Veig una Marga Prohens molt desnortada, perquè vol ser un dia Ayuso i un altre dia, Moreno Bonilla", assegura.

En una entrevista concedida a Europa Press, Negueruela repassa una legislatura marcada per la pandèmia de la COVID-19 i per les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Uns anys, explica, "difícils" per a les Illes, en què el PP "ha estat tremendament irresponsable i mai ha estat recolzant el Govern".

"No hi ha hagut mai tants diners a disposició de les nostres empreses com amb els 860 milions d'euros --d'ajudes directes-- i no hi van estar a favor.No estan favor de pujar el salari als treballadors de les Illes, no van votar a favor de la pujada de les pensions, per tant, s'han situat sempre en contra les mesures de protecció econòmica. Ara, m'imagino, Marga Prohens tornarà a posicionar-se en contra de la ciutadania i estant a favor de la banca, les elèctriques i en aquest debat que sempre té la dreta" , censura sobre els 'populars'.

De fet, el conseller opina que no hi ha “una alternativa seriosa” al Govern actual. "Jo no veig un gran PP que estigui fent territori, que estigui treballant, que estigui al carrer, veig una Marga Prohens molt desnortada, perquè vol ser un dia Ayuso i un altre dia, Moreno Bonilla. No té un projecte de Balears , té un projecte de com vol posicionar-se ella sense saber-ho. Encara no sap per qui aposta, un dia diu una cosa i un altre dia, la contrària. Balears no és això, Balears no és Ayuso i Marga Prohens, és una societat tranquil·la" , remarca.

També fa referència a "missatges que s'han amplificat de la ultradreta", que qualifica com a "molt perjudicials i molt perillosos". En aquest punt, assenyala que "Espanya ha tingut una anomalia en el sentit de no haver tractat la ultradreta d'una altra forma", ja que "s'ha normalitzat i s'ha pactat" amb ella. "Ara veiem que governen a Castella i Lleó i tenen un vicepresident sense cartera, simplement passejant-se, i no han tret res del que van dir que volien treure. Ara es veu que el que Vox buscava era col·locar els seus, no estar-hi amb la ciutadania", subratlla, afegint que a Balears es dóna "un escenari on hi ha menys polarització".

Respecte al nou curs polític, el responsable de Model Econòmic defensa que el Govern començarà setembre "amb els deures fets, però veient una mica com és l'horitzó econòmic" per les conseqüències derivades de la guerra. "Ara veurem com és la situació a l'hivern, quines situacions enfrontem. Les variables són moltíssimes, no sabem què passarà a Rússia, no sabem què farà amb la guerra, si tallarà o no el gas, i com afectarà això a les economies més properes i dependents de Rússia", indica.

Tot i haver viscut "una legislatura complexa", Negueruela destaca que Balears "és la comunitat que més creix" i compara la seva situació amb altres regions, com la Comunitat de Madrid "que està tremendament polaritzada i on no hi ha acord social". "Aquí creixem molt més, estem en plena ocupació, estem al millor escenari possible, sense soroll i amb tranquil·litat. Crec que també és un tret de la presidenta del Govern", afegeix.

sentit, el portaveu apunta que la societat "reconeix" el treball realitzat per part de l'Executiu autonòmic. "Si no hi hagués hagut ERTEs ni ajudes, no ens podríem haver recuperat ràpid. El que s'ha fet és protegir el teixit productiu. Jo crec que les empreses i els treballadors són conscients i saben que gràcies a les prestacions han pogut passar hiverns molt durs", recalca.

Sobre la relació entre els socis del Pacte --PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca--, Negueruela destaca que "la relació no només és positiva, sinó que és molt positiva” i estan “molt còmodes” treballant. "Aquí hem estat tots molt responsables per, en moments molt difícils, aparcar les diferències i tirar endavant", assenyala.

Segons el conseller, a Balears "la cultura del pacte està molt assumida" ". "Tenim molt treballats els instruments d'evitar confrontació pública, els espais de diàleg i de debat on hem d'arreglar les diferències. Això ja tenia una feina feta durant molts anys i és el que ha permès aquesta sensació de tranquil·litat, necessària en moments molt difícils”, explica.

Segons la seva opinió, aquesta és la principal diferència respecte al govern de coalició a nivell estatal, on és la primera vegada que no governa un partit polític amb tot, assegura que "més enllà de les discussions", l'Executiu central compta amb "un full de ruta molt fort".

En relació amb les diferències entre socis, Negueruela ressalta que "els partits tenen dret a tenir un posicionament" respecte a diferents temes. Així, expressa el seu "respecte" a la decisió de determinats càrrecs de MÉS i Unides Podem que van decidir no acudir aquest passat dijous a la recepció de els Reis d'Espanya al Palau de Marivent.” Dins dels partits, per descomptat, hi ha el dret a si no vols anar a una recepció, s'explica i no succeeix absolutament res. Estem en una democràcia molt consolidada”, declara.

A més, el conseller descarta “polèmiques o cap tipus de confrontació” respecte a la presència de la Casa Reial a Mallorca durant la temporada estival. “La família reial passa els estius des de fa molts anys aquí i en aquesta legislatura passada es van obrir els jardins a la ciutadania, també es va pactar amb la Casa Reial. Jo no veig una polèmica o cap mena de confrontació amb això”, afegeix.

Com a balanç de l'actual legislatura, Negueruela recorda com a “especialment durs” els mesos de la pandèmia i els tancaments a la restauració.

"Quan prens aquestes decisions et deixa en una posició personalment molt complicada, perquè al final som persones i quan fas això sabent que ho has de fer, és difícil", assegura. un moment "especialment complex" la incorporació dels fixos discontinus als ERTEs: "Ho vam passar malament perquè eren 90.000 persones que s'haurien d'incorporar a la desocupació perquè no obriria el sector turístic i vèiem que estaven sense ajuda . Per tant, treballem a contrarellotge envers el Govern poder incloure'ls i finalment es va fer".

Com a conclusió, el conseller subratlla que amb la situació a què s'ha enfrontat el Govern --en referència a la pandèmia-- "és impossible no cometre errors", encara que defensa que el que "ha mogut sempre --a l'Executiu-- és la defensa de l'interès públic". "No és que em penedeixi de coses, jo és que assumeixo que comet errors com qualsevol persona i intento aprendre'n per millorar", conclou.

Notícies més vistes Avui