Neix una plataforma per defensar la Llei de Memòria Democràtica de les Balears davant de "l'amenaça de derogació del PP i Vox".

Neix una plataforma per defensar la Llei de Memòria Democràtica de les Balears davant de

PALMA, 10 Des.

La Plataforma per la Memòria Democràtica de les Balears ha estat presentada aquest diumenge, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, amb l'objectiu de defensar la llei 2/2018 "davant l'amenaça de derogació" d'aquesta per part "de PP i Vox".

Es tracta, han explicat des de la Plataforma en un comunicat, d'una iniciativa que integra més de 40 entitats de la societat civil, sindicats i grups polítics de tot l'arxipèlag, que s'ha constituït per defensar "la memòria i els drets dels homes i de les dones, víctimes del cop d'estat i del franquisme".

La presentació s'ha dut a terme, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, al Passeig des Born del Molinar, davant l'escultura d'Aurora Picornell i ha comptat amb la presència de representants de la lluita pels drets humans així com de membres de diverses associacions integrades en la plataforma.

L'acte ha finalitzat amb la lectura d'un manifest conjunt reiterant la "ferma voluntat" de la Plataforma de "treballar per a la defensa de la llei 2/2018, de Memòria Democràtica de les Balears i pels drets que en deriven", posant en consideració els avenços que aquesta llei ha suposat en la "defensa dels drets de les víctimes que mai els han tingut".

També, han volgut manifestar la seva "solidaritat amb les víctimes del franquisme", el seu "rebrotz al feixisme, a la tergiversació de la història i als missatges que neguen, minimitzen o legitimen un règim de terror que va deixar desenes de milers de víctimes", el seu "compromís amb els drets humans i la memòria democràtica" i el seu "reconeixement a totes aquelles persones que lluitaren per la llibertat i la democràcia".

A més, la Plataforma ha recordat el reconeixement internacional del "relator especial de Nacions Unides per la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de no repetició i la memòria, el senyor Fabián Salvioli, que posà com a exemple a seguir a les Balears en l'aplicació de les lleis i polítiques públiques de memòria democràtica, durant la seva visita a Mallorca, el passat mes de març".

La Plataforma també ha posat en valor la bona acollida d'aquesta llei que "no ha creat alarma social" sinó que "ha estat acceptada positivament per la societat" i que s'aprovà "per consens de totes les forces polítiques representades al Parlament".

En el seu comunicat, la Plataforma ha acabat carregant durament contra el PP, al qual ha acusat de voler derogar la Llei de Memòria Democràtica de les Balears malgrat "conèixer perfectament els bons resultats que ha donat l'aplicació d'aquesta".

Així, ha cregut que "el motiu de la derogació no respon més que a un acord per governar exigit per l'extrema dreta que vol esborrar la memòria democràtica, blanquejar el franquisme i imposar de nou el seu relat" i ha qualificat Vox de "indiferent al dolor i a la por que pot causar aquesta decisió a les víctimes"; així com de "menysprear la lluita i els drets de les persones que defensaren la democràcia i pagaren per això amb la seva llibertat i amb la seva vida".

Tags

Categoría

Illes Balears