Neixen les tortugues marines del primer niu registrat a Mallorca.

Neixen les tortugues marines del primer niu registrat a Mallorca.

El exemples recentment nascuts de tortuga marina del niu de Can Pere Antoni (Palma) han començat a néixer aquest diumenge.

PALMA, 7 d'agost.

Les tortugues marines del niu de Can Pere Antoni (Palma), el primer registrat a Mallorca, han començat a néixer aquest diumenge, dia 6 d'agost.

En una nota de premsa, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, i el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Balears (Cofib), ha confirmat que, durant la jornada del diumenge i a la matinada d'aquest dilluns, s'han enregistrat les primeres naixences de tortugues marines al niu que s'incubava a la platja de Can Pere Antoni des del passat 7 de juny.

La directora general de Medi Natural, Anna Torres, ha agraït personalment a tots els organismes implicats la seva aportació perquè aquest esdeveniment hagi arribat al seu fi. L'han acompanyat, a més, el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma, Llorenç Bauzà, Agents de Medi Ambient del Govern, representants de la Fundació Natura Parc i de la Fundació Palma Aquarium i voluntaris que han vetllat per la seguretat del niu.

Torres també ha destacat la col·laboració i responsabilitat ciutadana en la preservació de l'entorn d'aquests nius d'espècies catalogades i protegides que donen valor afegit als ecosistemes marins i a la imatge de les platges; així com la tasca dels 42 voluntaris que han treballat durant aquestes setmanes.

La directora general de Medi Natural ha explicat que "el canvi climàtic està provocant que el comportament de les espècies canviï, el que afecta a la seva migració i la seva nidificació". "D'aquesta manera, s'estan movent a zones que abans no eren habituals", ha continuat exposant. I, en aquest sentit, ha recordat que "aquest tipus de tortugues mai feien la posta a les Balears" i que "el primer cas va ser el 2019 a Eivissa".

L'inici de les naixences va tenir lloc aquest diumenge; concretament, el primer es va produir a les 11.00 hores; la resta van ser a partir de les 21.00 hores i durant aquesta matinada. L'equip voluntari que custodia el niu ha pogut constatar la presència de 12 exemplars recién nascuts de tortuga marina que emergien de dins de la sorra després de 61 dies des de la seva posta el passat dia 7 de juny a la platja de Palma. Aquests exemplars han estat traslladats a les instal·lacions d'Irfap-Limia, al Port d'Andratx, on el departament de Fauna Marina del Cofib s'encarregarà de valorar el seu estat i del seu cuidat i cria fins al moment de la seva reintroducció al mar.

Les tortugues marines nascudes en els nius de les Balears formaran part del programa 'Head Starting', d'acord amb l'estratègia nacional de l'espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. Aquesta estratègia consisteix en un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos. Gràcies a aquest programa s'augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d'aquests animals un cop retornats al mar.

Cal recordar que aquest és el primer niu de tortuga marina que s'ha enregistrat a l'illa de Mallorca i en tot l'estat durant el 2023, i el primer dels cinc nius actius actualment que s'han enregistrat aquesta temporada 2023 a les Balears. Els altres quatre nius han succeït a la platja de Cala Millor, a Mallorca, i a les platges d'Es Figueral, Santa Eulària des Riu i Salines, a l'illa d'Eivissa.

Tot l'operatiu d'atenció als nius i de la seva gestió, així com el cura i cria dels recién nascuts, és dirigit per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural a través del departament de Fauna Marina del Cofib que depèn del Servei de Protecció d'Espècies.

La tortuga marina 'Caretta caretta' és una espècie catalogada com a Vulnerable al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, que sol reproduir-se al Mediterrani oriental i que, no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar al Mediterrani occidental, molt probablement a causa de l'increment de la temperatura del mar.

El Govern ha reclamat màxima col·laboració de tota la ciutadania per preservar els nius. Doncs, s'està en plena temporada de nidificació d'aquesta espècie i, en conseqüència, és probable que s'hi registrin més intents de nidificació. En cas de presenciar nous intents, és necessari avisar immediatament al 112 i no molestar l'animal per evitar que la posta sigui fallida.

.

Tags

Categoría

Illes Balears